Hlavní obsah

Čtvrtletní zisk Lenova výrazně překonal odhady. Díky pandemii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Čínská společnost Lenovo Group v prvním finančním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 31 procent na 213 milionů dolarů (4,7 miliardy Kč), čímž výrazně překonala odhady analytiků. Největší výrobce osobních počítačů na světě uvedl, že těží z rozmachu práce z domova a z domácího vzdělávání – tedy z opatření souvisejících s pandemií koronaviru.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Logo čínského výrobce počítačů Lenovo

Článek

Analytici v anketě společnosti Refinitiv v průměru odhadovali, že zisk dosáhne 107,5 milionu dolarů. Tržby ve čtvrtletí, které skončilo v červnu, stouply o sedm procent na 13,3 miliardy dolarů (293 miliard Kč).

Prodej v Číně vzrostl o 17 procent, Evropa, Blízký východ a Afrika přidaly 28 procent. Předseda správní rady Lenova Jang Jüan-čching agentuře Reuters už dříve sdělil, že v Číně je prostor pro další růst poptávky, protože osobní počítače tam vlastní 20 až 30 procent lidí, zatímco v USA je to zhruba 70 procent.

Koronavirus Facebooku pomohl, sociální síť hlásí miliardový zisk

Internet a PC

Firma také uvedla, že počítačový trh výrazně překonal výhled, který mu prorokoval pokles. "Když se podíváme do budoucna, společnost očekává, že silná poptávka po osobních počítačích bude dlouhodobý trend," dodala firma.

Odbyt počítačů ve světě podle výzkumné společnosti Gartner ve druhém čtvrtletí vzrostl o 2,8 procenta. Lenovo si udrželo vedoucí pozici na trhu s 25procentním podílem. Za ním následovali američtí konkurenti HP (24,9 procenta) a Dell (16,4 procenta).

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám