Hlavní obsah

Co umí vaše PC 6. - Přehrávání CD ve Windows XP

Novinky, Betka Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním díle poradíme, jak ulehčit procesoru při přehrávání Audio CD ve vaší mechanice. Běžně se totiž stává, že zatěžujete svůj procesor naprosto zbytečně...

Foto: Fresh Agency s.r.o

Eddie Palmieri

Článek

Máte-li spuštěn váš systém Windows XP, tak po stisknutí kombinace kláves Ctrl+Alt+Del se vám otevře Správce úloh systému Windows.

 V něm vidíte aktuální i dřívější zatížení svého procesoru. Pokud vložíte do vaší CD-ROM mechaniky hudební CD, můžete zpozorovat jednu nemilou věc - zatížení procesoru stoupne a to ve většině případů naprosto zbytečně. Je to dáno tím, že Windows po své instalaci automaticky zvolí digitální přehrávání hudebních CD místo analogového. Analogové přehrávání procesor nezatěžuje a můžete ho využít, pokud máte z CD-ROM mechaniky  vyveden audio kabel do zvukové karty.

Pokud tedy víte, že můžete využít analogové přehrávání, tak změnu provedete následovně. Stisknutím klávesové zkratky okna+Pause (Break) otevřete dialogové okno Vlastnosti systému. Zde klikněte na záložku Hardware a dále na Správce zařízení.

 Druhou možností jak se do tohoto kroku dostat je kliknout na Start, Ovládací panely a Systém. A následně stejně jako v prvním případě. Jste-li již ve Správci zařízení, dvakrát poklepáte levým tlačítkem myši na rozbalovací nabídku Jednotky DVD nebo CR-ROM a poté ještě jednou dvakrát kliknete na příslušnou CD-ROM mechaniku, v níž hudební CD přehráváte.

Zobrazí se vám informační okno o dané mechanice a v něm kliknete na záložku Vlastnosti.

 Zde pod kategorií Digitální přehrávání disků CD odtrhnete položku Povolit digitální přehrávání na tomto zařízení. Vše odsouhlasíte kliknutím na OK a ostatní okna můžete pozavírat.

Dotaz 13:

Dobry den,

daji se diskety naformatovat na vice nez 1,44 MB?

Diky, Podolsky Praha

Vyjádření: Ano, disketu lze naformátovat na více než 1,44 MB a jsou na to i programy, ovšem upustilo se od toho a já to nedoporučuji. Data na disketě se totiž daleko častěji poškozují a těžko pak z nějaké takovéto diskety daný soubor dostanete.

Dotaz 14:

Zdravim!

Pri vlození rámecku se místo disku zobrazí nějaké paznky, nevite cim to muze byt? Moc dekuji, Jiri Pavelka

Vyjádření: Toto může být způsobeno mnoha věcmi. Doporučuji ale zkusit vyměnit jumper, pokud na vašem harddisku nějaký máte a pokud to nepomůže, pak zkontrolovat popř. vyměnit kabel za rámečkem nebo rámeček.

Dotaz 15:

Cetl jsem Vas serial a vsiml jsem si poradny. Chetl bych toho proto vyuzit a zeptat se, cim se daji otevrit soubory *.PDF?

Dik, Martin

Vyjádření: K otevření souborů PDF slouží program Acrobat Reader, jenž můžete stáhnout z tohoto linku: www.adobe.com/acrobat.

Reklama

Související témata:

Související články

Co umí vaše PC 2. - Internet ve Windows XP

Nainstalovali jste si systém Windows XP a chcete shlédnout nějaké webové stránky? Dříve než tak budete moci učinit je potřeba vytvořit Internetové připojení....

Co umí vaše PC 3. - Disketa ve Windows XP

I když si asi budete říkat, že disketa o kapacitě 1,44 MB je dnes už přežitek (vždyť máme CD-ReWritery), stále se najdou lidé, co z nějakých důvodů jsou...

Výběr článků

Načítám