Hlavní obsah

Cloud táhne nejvíce. Microsoft zvýšil tržby na 1,1 bilionu Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

Americká společnost Microsoft ve druhém fiskálním čtvrtletí zvýšila tržby o 20,1 procenta na 51,7 miliardy dolarů (1,1 bilionu korun). Předčila tak odhady analytiků. Přispěla k tomu silná poptávka po cloudových službách od firem, které vlivem pandemie covidu-19 přecházejí na hybridní pracovní model.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Analytici dotazovaní společností Refinitiv odhadovali, že tržby Microsoftu za uplynulé čtvrtletí budou činit 50,9 miliardy dolarů. Čistý zisk společnost v tříměsíčním období, které skončilo 31. prosince, vzrostl o 21,4 procenta na 18,8 miliardy dolarů.

Zisk v dalších čtvrtletích ale bude ovlivněn plány Microsoftu na největší herní akvizici. Americký podnik plánuje zaplatit za studio Activision Blizzard 68,7 miliardy dolarů (zhruba 1,5 bilionu korun). Po úspěšném dokončení celého obchodu by se měl americký softwarový gigant proměnit v třetí největší herní firmu na světě, alespoň tedy co se tržeb týče. Zařadí se tak těsně za společnosti Tencent a Sony. Obchod ale musí ještě posvětit regulační orgány.

Americký softwarový gigant se tak nově stane majitelem celé řady zvučných jmen herního světa – zmiňme alespoň Call of Duty, World of Warcraft, Diablo, Candy Crush, Tony Hawk, Diablo, Overwatch, Spyro, Hearthstone, Guitar Hero, Crash Bandicoot a StarCraft.

Největší herní koupě všech dob. Microsoft dá 1,5 bilionu za vydavatele Call of Duty či Warcraft

Hry a herní systémy

Pandemie Microsoftu nahrává

Přechod na práci a výuku z domova během pandemie přilákal více uživatelů ke kancelářskému komunikačnímu softwaru a službám Microsoftu, jako jsou Teams a Office 365. Poptávka po cloudových službách společnosti Microsoft i konkurenčních firem Amazon a Alphabet prudce vzrostla.

Tržby největšího segmentu Microsoftu, který nabízí cloudové služby, vzrostly o 26 procent na 18,3 miliardy dolarů. Tržby divize, která zastřešuje služby Office 365, se ve čtvrtletí zvýšily o 19 procent na 15,9 miliardy dolarů. Tržby divize osobních počítačů, která zahrnuje software Windows a herní konzole Xbox, se zvýšily o 15 procent na 17,5 miliardy dolarů.

Akcie Microsoftu úterní obchodování uzavřely poklesem o 2,7 procenta. Po konci obchodování a zveřejnění hospodářských výsledků dále oslabují, kolem 23:45 SEČ odepisovaly 4,5 procenta.

Akcie Sony prudce klesly. Kvůli herním ambicím Microsoftu

Hry a herní systémy

Reklama

Související témata:

Související články

Technologičtí giganti z USA dále rostou

Největší americké společnosti podle tržní kapitalizace, které patří i mezi největší společnosti na světě, v letošním roce dále posilují. Tržní kapitalizace...

Výběr článků

Načítám