Hlavní obsah

Česká města nejsou dostatečně připravena na nový webový standard

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu se uskutečnil v pořadí již druhý mezinárodní den protokolu IPv6, který začne v průběhu následujících let používat celý internetový svět. Nahradit má stávající standard IPv4. Česká města a obce v zavádění novinky zaostávají. Vyplývá to z analýzy sdružení CZ.NIC, které spravuje českou národní doménu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Většina měst a obcí v České republice zatím není dostatečně připravena na přechod na nový internetový protokol verze 6 (IPv6). Své webové služby má na IPv6 připraveno jen 15 z celkových 205 nejvýznamnějších měst a obcí, což představuje pouhých 7,3 procenta,“ konstatoval ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip.

Podle něj jsou na tom daleko lépe ministerstva a úřady. „Na příchod nového protokolu je podle studie sdružení CZ.NIC připravena více než třetina ministerstev a polovina ústředních orgánů státní správy,“ uvedl Filip.

Připravenost informačních systémů státní správy na IPv6
Webové službyDNS serveryPoštovní servery
Ministerstva35,7 %64,3 %35,7 %
Ústřední orgány státní správy50,0 %58,3 %33,3 %
Krajské úřady14,3 %64,3 %14,3 %
Města (obce) s rozšířenou působností7,3 %43,9 %2,9 %
Zdroj: CZ.NIC

Velké servery již IPv6 nabízejí

Naopak velké servery protokol IPv6 nepodceňují a začnou jej od středy využívat neustále. Příkladem může být Facebook, Google, Bing, Yahoo i Seznam a Novinky.

„Seznam.cz se účastnil i loňského ročníku mezinárodního dne IPv6. Ten však byl koncipován jako ‚IPv6 na zkoušku na jeden den‘. Letos se weby nechají spuštěné přes IPv6 nastálo a Seznam.cz nebude výjimkou,“ uvedl Martin Doleček ze společnosti Seznam.cz.

„Během následujících dní budeme bedlivě sledovat stav a hlášení od uživatelů. Pokud nastane problém s přístupem na naše stránky, bude s největší pravděpodobností způsoben špatným nastavením počítače nebo sítí u daného poskytovatele internetu,“ doplnil Doleček.

Nový standard může způsobit problémy  

Nabízí se otázka, proč se vůbec začne standard IPv6 používat? Odpověď je jednoduchá, adres pro internetové domény se starším IPv4 protokolem je omezené množství a novinka dovolí vytvořit bilióny nových webů. Přechod na nový protokol lidem ale může způsobit problémy – avšak pouze těm nepřipraveným.

Kámen úrazu je v tom, že oba protokoly nejsou mezi sebou kompatibilní. Starší modemy, nastavené na IPv4, se tak nebudou umět připojit na nové weby s rozhraním IPv6. Internet se ale na nový protokol nepřepne ze dne na den – po určitou dobu budou poskytovatelé obsahu a výrobci internetových zařízení podporovat oba standardy.

„Přechod může způsobit problémy pouze u nejstarších internetových zařízení, již několik let se totiž prodávají modemy a routery, které podporují oba protokoly. Pro přechod na IPv6 ale lidé nejspíše nebudou potřebovat nic kupovat, protože bude stačit přehrát software zařízení,“ řekl Novinkám již dříve počítačový expert Václav Vaněček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám