Hlavní obsah

Češi jsou na tom s rychlostí internetu bídně. Naděje na zlepšení je v nedohlednu

Praha

Česko zaostává v pevném připojení domácností k internetu. Zatímco v ČR je asi 80,5 procenta domácností připojených k pevnému internetu, v EU je to o 6,5 procentního bodu více. V rychlosti optického internetu je ČR až na 48. místě na světě. Budování nových rychlých optických přípojek brání zejména zdlouhavé stavební řízení a nedostatečná spolupráce obcí a měst s operátory. Vyplývá to ze studie CEVRO Institutu prezentované na čtvrteční tiskové konferenci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové kabely (ilustrační foto)

Článek

Ve 40 procentech případů je rychlost internetu v domácnostech nižší než 30 Mbit/s. Více než 100 Mbit/s využívá jen 14 procent domácností. Souvisí to s tím, že v Česku převládají pomalejší přípojky xDSL a Wi-Fi. Nejrozšířenější je internet přes metalické telefonní linky xDSL s podílem 23 procent a stejný podíl má i Wi-Fi. Kabelový internet využívá 19 procent domácností a optické připojení, které nabízí dostatečnou rychlost a kapacitu, má podíl 15 procent. Pevný internet využívající mobilní síť LTE má 12 procent domácností.

„Svět je stále více on-line, do roku 2022 se objem přenesených dat ve srovnání s rokem 2017 minimálně ztrojnásobí. Rozvíjí se digitální televize, v domácnostech se připojuje stále více zařízení – počítačů a mobilních zařízení, ale také například kuchyňských spotřebičů a dalších součástí chytré domácnosti. Čím dál víc lidí pracuje z domova, kde potřebují stahovat velká množství dat z pracovních serverů. Na rychlém internetu závisí fungování a rozvoj mnoha malých a středních firem," uvedl Petr Koblovský z CEVRO Institutu.

Chybějící spolupráce s operátory

Zatímco problém stavebního řízení do jisté míry řeší novela příslušné legislativy, chybějící spolupráce s operátory vyplývá z nedostatečného důrazu představitelů obcí a měst na tuto zásadní oblast konkurenceschopnosti české ekonomiky, která bude na internetu a přenosu dat stále více závislá.

Na budování optických přípojek se v poslední době zaměřuje například mobilní operátor T-Mobile. Firma podle ředitele komerční divize Juraje Bóny plánuje vybudování optických sítí až do jednoho milionu domácností. Kvůli administrativním překážkám se jí dosud podařilo připojit 6000 bytů. Na investice má přitom připravených 1,5 miliardy Kč.

„Nejnáročnější část výstavby optických sítí je bohužel hned na začátku – při získávání povolení. České stavební právo je velmi komplikované a průměrně je potřeba získat kolem 70 různých dokumentů a svolení, což celý proces výstavby neúměrně prodlužuje až na 500 dní. To samozřejmě razantně zdražuje celé náklady na výstavbu," uvedl Bóna. Česko je v žebříčku OECD v rychlosti stavebního řízení na 139. příčce ze 170 zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám