Hlavní obsah

ČD rozšíří ve vlacích WiFi, bude ve většině dálkových spojů a třetině všech

Praha

České dráhy navýší internetové připojení ve svých vlacích meziročně o 1015 spojů. Na začátku příštího jízdního řádu tak bude palubní WiFi síť v 90 procentech dálkových vlaků a ve třetině všech denně vypravovaných spojů ČD. Informoval o tom státní dopravce. Internetové připojení bude koncem letošního roku podle drah v 2248 spojích denně.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"V marketingových průzkumech je Wi-Fi u našich cestujících jednou z nejčastěji požadovaných doplňkových služeb. Ve stále více vlacích ji požadují také objednatelé veřejné dopravy. Proto nabídku Wi-Fi v našich soupravách průběžně rozšiřujeme a k začátku jízdního řádu ji budeme nabízet ve 2248 spojích denně, do stovek dalších spojů zavedeme WiFi v průběhu roku 2022,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČD Ivan Bednárik.

Internetové připojení se rozšíří například do rychlíků Vltava a Lužnice z Prahy do Českých Budějovic a Českých Velenic. Více vozů s touto službou bude také v rychlících Vysočina z Prahy přes Havlíčkův Brod do Brna a Bouzov z Brna do Olomouce a Šumperka.

Mobilní sítě LTE pokrývají přes 90 procent dálnic a 80 procent železničních koridorů

Mobil

"Technologii WiFi jsme letos dosadili také na všechny jednotky CityElefant. Díky tomu nabídneme WiFi plošně také v rámci Pražské integrované dopravy a Integrovaného dopravního systému Moravskoslezského kraje ODIS a částečně také v Ústeckém a Pardubickém kraji,“ podotkl náměstek pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

Rozšíření připojení plánují dráhy během příštího roku také v dalších vlacích, například v Plzeňském a Jihočeském kraji. ČD nyní poptávají dále instalaci technologie do desítek motorových vozů a jednotek, přípojných vozů do motorových souprav pro regionální dopravu a do rychlíkových vozů, které nyní obsluhují linku Labe Praha – Děčín.

Kromě garantovaných spojů s internetovým připojením by podle drah měla být WiFi i ve stovkách dalších spojů, v jízdních řádech však například kvůli oběhu různých souprav přímo označeny nebudou. Cestující to tak budou moci zjistit až přímo ve vlaku.

V příštím roce se dál rozšíří také počet vlaků vybavených palubním zábavně-informačním portálem celkem 73 spojů obsluhovaných jednotkami InterPanter, Pendolino, Railjet a InterJet. WiFi ve svých spojích nabízí i soukromí dopravci.

Reklama

Související témata:

Související články

Wi-Fi pro školáky i práci z domova

Distanční výuka ve školách i práce z domova dává počítačovým sítím pořádně zabrat. U většiny lidí přitom není problém s rychlostí připojení, ale spíše...

Bezdrátový internet do celého domu

Distanční výuka ve školách i práce z domova dává počítačovým sítím pořádně zabrat. U celé řady lidí přitom není problém s rychlostí připojení, ale spíše...

Výběr článků

Načítám