Hlavní obsah

Britské zpravodajské služby budou ukládat data na cloudy amerického Amazonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Americká společnost Amazon Web Services (AWS) bude spravovat cloudová datová úložiště tří britských špionážních agentur, včetně MI5. Bude také zajišťovat analýzu dat s využitím umělé inteligence, napsal britský list Financial Times (FT). Kontrakt podle něj pravděpodobně vzbudí obavy o bezpečnost a suverenitu, vzhledem k objemu britských tajných dat skladovaných u jediné americké technologické společnosti.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Značka Amazon má podle žebříčku hodnotu v přepočtu 14,7 bilionu korun.

Článek

Spolupráce podle odborníků vyjde v příštích deseti letech na 500 milionů až jednu miliardu liber (přibližně 15,3 až 30,5 miliardy korun).

Pořízení vysoce zabezpečeného cloudového úložiště prosadila zpravodajská služba GCHQ, používat jej budou také sesterské organizace MI5, MI6 nebo ministerstvo obrany během společných operací. Zpravodajci v terénu po celém světě budou moci přes úložiště snáze sdílet data a využívat specializovaných aplikací například pro rozpoznávání hlasu, tlumočení nebo rychlejší vyhledávání údajů v několika databázích.

Microsoft mírní obavy, dovolí ukládat data i v rámci EU

Software

Přestože AWS je americká firma, veškerá data špionážích agentur zůstanou podle FT uložená na britském území a Amazon nebude mít přístup k žádným informacím obsaženým na platformě.

Využití umělé inteligence je součástí transformace agentury, aby země zůstala v bezpečí před špióny digitální doby, uvedl již dříve Jeremy Fleming, ředitel GCHQ.

Dohoda byla podepsána letos, píší FT s odvoláním na čtyři zdroje obeznámené s jednáním. Zpravodajské služby existenci dohody nepotvrdily.

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) podepsala s AWS první kontrakt na cloudové služby za 600 milionů dolarů (13,3 miliardy korun) už v roce 2013, služby sdílí s dalšími americkými vládními agenturami. Loni pak CIA dohodu obnovila a rozšířila o spolupráci s firmami Microsoft, Google, Oracle a IBM.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám