Hlavní obsah

Bod zlomu? Evropané méně používají weby s pirátským obsahem

Brusel

Obyvatelé Evropské unie se méně často připojují na weby, které šíří v rozporu s autorským právem filmy, hudbu nebo televizní pořady. Počet přístupů na pirátské weby se od roku 2017 do konce roku 2020 snížil o více než polovinu, uvádí zpráva Úřadu EU pro duševní vlastnictví (EUIPO). V České republice byl počet přístupů vyšší než unijní průměr.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Každý uživatel internetu v EU se podle zprávy loni měsíčně šestkrát připojil k portálům, které šíří obsahy v rozporu s autorskými právy. Národní průměr nad deset připojení měsíčně vykazovala Litva, Lotyšsko, Řecko a Malta, nejnižší údaj mělo Finsko, Německo a Polsko.

V České republice průměr činí zhruba osm připojení za měsíc. Česko tak podle zprávy patří do skupiny zemí, které v roce 2017 vykazovaly průměrný údaj, tempo poklesu ale bylo méně rychlé než unijní průměr.

Bič na filmové piráty? Majitelé autorských práv mohou žádat údaje lidí sdílejících filmy či hudbu

Internet a PC

Počet připojení na pirátské weby od roku 2017 klesá. Jen za rok 2020 tento počet klesl zhruba o třetinu. Nejvíce opadl zájem o hudbu a filmy, méně pak o televizní programy.

Používání obsahu v rozporu s autorskými právy podle analýzy úřadu ovlivňuje řada faktorů. Nižší je v zemích s vyššími příjmy a menší platovou nerovností. Údaj snižuje také dostupnost oficiálních platforem či převažující společenské naladění proti internetovému pirátství.

Využívání obsahu v rozporu s autorským právem je vyšší v zemích, kde je silnější zastoupení lidí od 15 do 24 let. Používání pirátských obsahů má podle EUIPO také výrazně sezonní charakter - je vyšší v lednu, srpnu a prosinci, kdy jsou častější dovolené.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám