Hlavní obsah

Windows, Explorer i Office. Microsoft opravil desítky bezpečnostních chyb

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než pět desítek oprav týkajících se bezpečnostních trhlin vypadala společnost Microsoft. Zranitelnosti jsou obsaženy jak v samotném operačním systému Windows, tak v dalších aplikacích, které tento americký softwarový gigant nabízí.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Společnost Microsoft vydala pravidelné měsíční bezpečnostní aktualizace, které se týkají operačních systémů Windows, webových prohlížečů Internet Explorer, Edge, kancelářského balíku Office a dalších produktů,“ uvedl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Objevené chyby jsou velmi nebezpečné, protože se podle serveru The Hacker News ukázalo, že se je již snaží aktivně zneužít počítačoví piráti.

Řeší se i chyby v procesorech

Ti přitom prostřednictvím nich mohou spustit na cizím počítači prakticky libovolný škodlivý kód. Stejně tak ale mohli přistupovat k nastavení napadeného stroje či k uloženým datům na pevném disku.

Pro kritické zranitelnosti bylo vydáno celkem 56 bezpečnostních záplat. Mezi opravami nechybí ani ty, které se týkají zranitelností přímo v jádrech procesoru. Po jejich instalaci nicméně může výkon počítače klesnout, jak Novinky.cz informovaly již dříve. [celá zpráva]

Důležité opravy

Vedle oprav kritických chyb uvolnil americký počítačový gigant také několik důležitých aktualizací, které slouží především ke zlepšení funkčnosti samotného systému, ale například také kancelářského balíku Office. Ty ale nepředstavují pro uživatele žádné velké bezpečnostní riziko.

Stahovat všechny záplaty pro kritické i důležité trhliny, které vyšly společně s balíkem pravidelných běžných aktualizací, je možné prostřednictvím služby Windows Update.

V případě, že uživatelé nemají nastavenou automatickou instalaci aktualizací, neměli by s jejich stažením otálet. V opačném případě nechávají pro počítačové piráty otevřená zadní vrátka do svých počítačů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám