Hlavní obsah

Web španělské televize napadli hackeři, pustili tam ruské vysílání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Webové vysílání zpravodajského kanálu španělské veřejnoprávní televize RTVE se stalo terčem útoku hackerů. Místo pořadů španělské stanice stránka nabízela rozhovor ruské televize RT s katalánským expremiérem Carlesem Puigdemontem, který je na útěku před španělskou justicí. Informovala o tom španělská média.

Foto: Profimedia.cz

Web španělské televize RTVE. Ilustrační foto.

Článek

Incident se stal už minulý týden, kdy se ale obešel bez většího zájmu veřejnosti. Publicitu mu ale tento týden dodala šéfredaktorka ruské televize RT, která neoprávněný zásah do vysílání cizí televize označila za „krásný“.

Chvíli to vypadalo, že ruská vláda koupila španělskou veřejnoprávní televizi, napsal španělský deník El Mundo. Na obrazovce s logem španělského kanálu +24 se totiž ve čtvrtek odpoledne najednou objevilo vysílání ruské zpravodajské stanice RT (dříve Russia Today), která vysílá v různých jazycích včetně španělštiny.

Na Macronovu kampaň útočili hackeři napojení na GRU

Bezpečnost

„Hackeři přerušili vysílání španělského kanálu +24 a místo toho tam spustili naše vysílání... Nevíme, kdo to udělal. Čestné pionýrské. Ale bylo to krásné,“ komentovala v pondělí incident šéfredaktorka RT Margarita Simoňjanová.

O incidentu, k němuž se zatím žádná hackerská skupina nepřihlásila, informoval už ve čtvrtek španělský deník El Comercio. Podle něj to trvalo celé odpoledne a zdroj z RTVE deníku řekl, že šlo o hackerský útok.

Hrozí mu zatčení

Na webu španělského kanálu tak běžel rozhovor s bývalým předsedou katalánské regionální vlády Puigdemontem, který žije už dva roky v Belgii, protože mu ve Španělsku hrozí zatčení. Je obviněn ze vzpoury kvůli uspořádání neústavního referenda o nezávislosti Katalánska. Rozhovor s ním na RT vedl ekvádorský levicový exprezident Rafael Correa, který rovněž žije v Belgii, odkud pochází jeho manželka. I na Correu je v jeho vlasti vydán zatykač, a to kvůli podílu na únosu jeho někdejšího politického oponenta.

Correa, který obvinění označuje za politicky motivované, má v ruské televizi pořad nazvaný Rozhovory s Correou. V něm už dělal interview mimo jiné s levicovými exprezidenty Bolívie a Brazílie Evem Moralesem a Luizem Ináciem Lulou da Silva či s íránským exprezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem.

Reklama

Související články

Hackeři se snažili získat tajemství Airbusu

Evropský výrobce letecké techniky Airbus se v uplynulých měsících stal terčem série kybernetických útoků. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na...

Výběr článků

Načítám