Hlavní obsah

Výhrůžky zabraly, kyberzločinci si vydělali milióny korun

Novinky, mif

Nemuseli se snažit prolomit sofistikované zabezpečení ani hledat chyby v operačních systémech. Počítačoví piráti pouze jednoduše rozeslali nevyžádané e-maily, ve kterých příjemcům kybernetickými útoky jen vyhrožovali. Výsledek? Vydělali si několik miliónů korun.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Počítačoví piráti chtěli platit v bitcoinech.

Článek

„Díky důmyslným vyděračským e-mailům si neznámý kybernetický gang přišel na více než 100 000 dolarů (2,4 milióny korun, pozn. red.),“ uvedl analytik Pavel Bašta z bezpečnostního týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Počítačovým pirátům na vybrání více než dvou miliónů korun stačily údajně pouhé dva měsíce. Tato částka nemusí být navíc vůbec konečná, jak upozornil server The Hacker News. Je totiž více než pravděpodobné, že bezpečnostní analytici zatím úplně celý podvod nerozkryli.

Vyděračské e-maily kolovaly napříč celým světem

Příjemcům nevyžádaných zpráv, především tedy různým firmám a společnostem, vyhrožovali rozsáhlými DDoS útoky. „E-maily byly rozeslány do různých komerčních firem napříč celým světem,“ konstatoval Bašta.

Zda je mezi oběťmi vyděračů také nějaká česká společnost, zatím není jasné.

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Chtěli poslat bitcoiny

Patrně ze strachu z výše popsaného scénáře raději příjemci vyděračských e-mailů počítačovým pirátům zaplatili. „Adresáti těchto e-mailů často zaplatili částku 10,08 bitcoinu, a to i přesto, že nebyl fakticky spuštěn jediný skutečný útok,“ podotkl analytik týmu CSIRT.

Virtuální měnu bitcoin nezvolili kyberzločinci vůbec náhodou. Jednak při aktuálním kurzu má jeden bitcoin hodnotu více než 10 000 korun, jednak se tato virtuální měna nedá prakticky vystopovat. Počítačoví piráti tak shrábnou peníze a zmizí.

Lze předpokládat, že v tomto výnosném byznysu budou kyberzločinci pokračovat. Před podobnými vyděračskými e-maily by se tedy měli mít příjemci na pozoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám