Hlavní obsah

Výbor Bezpečnostní rady státu bude moci při ohrožení svolat i šéf kyberúřadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) dostane pravomoc svolat mimořádné situační jednání výboru Bezpečnostní rady státu (BRS) pro kybernetickou bezpečnost. V rámci úpravy statutu výboru pro kyberbezpečnost to v pondělí schválila vláda, vyplývá z výsledků zasedání. Situační jednání se budou konat v závažných situacích a svolávat se bude bez pokynu předsedy výboru.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Situační jednání bude novinkou pro případy bezprostředního ohrožení kybernetické bezpečnosti ČR. Umožní členům výboru rychle a operativně se setkat, svolávat se bude i bez pokynu předsedy výboru.

„Výkonný místopředseda výboru takové jednání svolá z vlastní iniciativy nebo na návrh některého člena výboru. Mimořádné situační jednání k aktuálním bezpečnostním hrozbám se v takové situaci svolá bez zbytečného odkladu,” stojí v návrhu.

Úřad pro kyberbezpečnost loni řešil 99 incidentů, dvakrát víc než v roce 2017

Bezpečnost

Cílem ustanovení má být vytvořit způsob, jak využít výbor v případech, kdy je nezbytné rychle informovat relevantní státní aktéry o připravovaných úkonech NÚKIB, dodává materiál.

Výbor pro kybernetickou bezpečnost je stálým pracovním orgánem BRS určeným pro koordinaci plánování opatření k zajišťování kybernetické bezpečnosti. Výbor byl zřízen usnesením vlády z května 2017, jeho předsedou je premiér a výkonným místopředsedou šéf NÚKIB. Úpravu statutu schválila BRS minulý týden.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám