Hlavní obsah

Vědci vytvořili funkční kopii otisku prstu

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že stejný otisk prstu jako vy nemá nikdo jiný na světě, a je proto dokonalým bezpečnostním opatřením? To už neplatí. Výzkumníci z Michiganu totiž dokázali vytvořit funkční kopii otisku – stalo se tak v rámci kriminálního vyšetřování.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ to byl jako z vědeckofantastického románu: američtí policisté se potřebovali dostat do mobilního telefonu zavražděného, aby zde zjistili další stopy a případně i možného pachatele.

Telefon oběti byl však uzamčen pomocí otisku prstu. „Policie už měla otisky oběti z doby, kdy ještě žila, nejspíše byly sejmuty při zatčení,“ popisují stránky fusion.net.

Nebyly však příliš kvalitní, a ze všeho nejdříve tak musel chybějící místa doplnit počítačový program. Následně vytvořili Anil Jain a Sunpreet Arora z univerzity v Michiganu jejich repliky opatřené tzv. vodivým inkoustem. Ten obsahuje částečky, díky nimž byla kopie stejně vodivá jako skutečný lidský prst. Telefon oběti jí tak bez problému uvěřil.

Až tedy příště budete zamykat svůj mobilní telefon, raději než otisk zvolte pořádně dlouhé heslo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám