Hlavní obsah

Úřad vlády a ČVUT spojí síly v boji proti kyberzločincům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S kybernetickou bezpečností na Úřadu vlády ČR pomůžou experti z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Ve Strakově akademii dnes podepsaly obě strany memorandum, jehož cílem je další zlepšení kyberbezpečnosti na úřadě a na pracovištích, která pod něj spadají. Společně také budou řešit, jak nastavit podmínky pro stáže studentů FEL na Úřadu vlády.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Hacker. Ilustrační snímek

Článek

„Potřebujeme silného a nezávislého partnera s potřebnou expertízou v oblasti systému řízení informační bezpečnosti,“ uvedla vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková. Právě fakulta elektrotechnická podle ní dokáže zajistit specialisty pro různé oblasti kybernetické bezpečnosti a řízení rizik a zároveň má zkušenosti se vzděláváním dospělých.

Fakulta spolupráci vnímá jako součást společenské odpovědnosti univerzity. „Pracujeme na výzkumu a vývoji projektů, které mají veřejný dopad, je naším zájmem přenášet výsledky naší práce do praxe a posilovat spolupráci s vládním či veřejným sektorem,“ sdělil děkan Petr Páta.

Polovina lidí čelila podvodu, kyberšmejdi už vylákali miliardu

Bezpečnost

Podle Jaroslava Burčíka, který vede centrum kyberbezpečnosti fakulty elektrotechnické, bude instituce pomáhat se znalostním rozvojem zaměstnanců úřadu, poskytovat expertní poradenství a pomáhat s výběrem studentů technických oborů pro potřeby úřadu.

Nová forma spolupráce se začne rozvíjet během připravovaného pilotního projektu, jehož cílem je vyladit postupy, odpovědnosti a očekávání nad vybranou oblastí informační bezpečnosti na Úřadu vlády. Uskutečnit by se měl v řádu měsíců.

Vedle expertů, kteří se věnují výzkumu, nabízí instituce partnerům a veřejnosti i fakultní vzdělávací program – Akademii kybernetické bezpečnosti. Kurzy jsou vedeny zkušenými praktiky a jsou navrženy tak, aby je bylo možné studovat i na dálku, a to včetně laboratoří.

Podpis memoranda ocenil i ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Lukáš Kintr, neboť zodpovědný přístup k řešení kybernetické bezpečnosti by měl být součástí našich profesních i civilních životů a státní instituce a akademický sektor by měly jít příkladem.

Česko zaplavily útočné kampaně, které šíří spyware

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám