Hlavní obsah

Úřad Prahy 5 po kyberútoku z minulého týdne stále z větší části nefunguje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Úřad městské části Praha 5, který začátkem minulého týdne paralyzoval kybernetický útok, je stále z větší části mimo provoz. Mluvčí radnice Lenka Abessi ve čtvrtek řekla, že městská část zatím zprovoznila výdej už hotových dokladů, ale nové žádosti nepřijímá. Radnice kvůli útoku podala trestní oznámení.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Útok se uskutečnil minulý týden v noci na úterý a vyřadil z provozu všechny elektronické systémy radnice. Mluvčí řekla, že zatím není jasné, kdy se úřad vrátí do běžného provozu. "Bližší informace zatím nemám, vše vyšetřuje policie," sdělila.

Dodala, že začátkem týdne byly zprovozněny telefonní linky a lidé mohou svoje požadavky konzultovat po telefonu s pracovníky jednotlivých odborů. Seznam agend, které v omezeném režimu úřad zajišťuje, je na stránkách radnice.

S žádostmi o vydání dokladů se lidé mohou obracet na jiné městské části, o doklad je možné zažádat na jakémkoliv úřadě s rozšířenou působností. V Praze jsou to úřady Prahy 1 až Prahy 22.

Radnice jsou pod palbou hackerů. Praha 5 musela zavřít pracoviště

Bezpečnost

Kybernetická válka hrozí i Česku

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varoval již na konci února před „vzrůstající hrozbou kybernetických útoků a kyberšpionáže, které jsou spojeny s probíhajícím ozbrojeným konfliktem mezi Ruskou federací a Ukrajinou“.

V rámci tohoto varování vyzval úřad organizace a společnosti k „ostražitosti proti nejčastěji používaným technikám útoků a k provedení aktualizace informačních systémů a jejich komponent tak, aby nedocházelo ke zneužití známých zranitelností“. Výzva se přímo týká i médií, která by podle NÚKIB mohla být také terčem útoku.

Kyberválka hrozí i Česku. Situace je kritická, varoval NÚKIB

Bezpečnost

„K vydání tohoto varování přistupujeme z preventivních důvodů, protože hrozba vzhledem k aktuální situaci stoupla nad běžnou úroveň,“ prohlásil ředitel NÚKIB Karel Řehka. Zdůraznil přitom, že úřad tuto hrozbu z hlediska pravděpodobnosti „hodnotí na úrovni kritická“.

Varováním, které NÚKIB vydalo, se přitom správci a provozovatelé systémů regulovaných zákonem o kybernetické bezpečnosti musí zabývat. „Zejména musí zohlednit popsané hrozby a přijmout adekvátní opatření. Zohlednění varování a zavedení adekvátních opatření doporučujeme také organizacím, které nespadají pod zákon o kybernetické bezpečnosti,“ konstatoval Řehka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám