Hlavní obsah

Hackerský útok na Účtenkovku přišel ze zahraničí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útok na webové stránky loterie Účtenkovka měli na svědomí zahraniční hackeři. Uvedlo to ve čtvrtek odpoledne ministerstvo financí s tím, že kybernetičtí nájezdníci vyřadili web z provozu prostřednictvím techniky zvané DDoS (Distributed Denial of Service).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mobilní aplikace loterie Účtenkovka

Článek

„15. listopadu mezi 19.–22. hodinou došlo k omezení dostupnosti či úplné nedostupnosti webu uctenkovka.cz a aplikace Účtenkovka. Ministerstvo financí na problém ihned reagovalo tím, že na web mfcr.cz umístilo kompletní výherní listinu z prvního slosování Účtenkovky, aby soutěžící po dobu výpadku služeb měli možnost získat oficiální informace o své případné výhře,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

O tom, že hackeři využili DDoS útok, se spekulovalo už ve čtvrtek ráno, pracovníci ministerstva to však potvrdili až odpoledne. „Podle informací dodavatele a provozovatele postižených služeb byl příčinou výpadku DDoS útok z IP adres ze zahraničí, který způsobil nepřiměřenou zátěž serveru,“ prohlásil Žurovec.

„Ministerstvo financí si od dodavatele vyžádalo podrobnou analýzu incidentu a předložení návrhů opatření, které povedou k tomu, aby k podobným výpadkům do budoucna nedocházelo. Za sníženou dostupnost webových stránek i aplikace Účtenkovka se omlouváme,“ uzavřel mluvčí ministerstva financí.

Nejde o první DDoS útok

Stejnému typu útoku čelily na konci října – během volebního víkendu – prezentační volební weby volby.cz a volbyhned.cz. Ty byly tehdy nefunkční 2,5 hodiny.

Masivním útokům typu DDoS čelily v roce 2013 některé další tuzemské servery. Směrovány byly nejprve na zpravodajské weby, potom na portál Seznam.cz, servery bank a telefonních operátorů.

Podle bezpečnostních expertů šlo tehdy o největší kybernetický útok v celé historii Česka. [celá zpráva]

O Účtenkovce

Do prvního kola Účtenkovky se zapojilo kolem pěti procent Čechů, dohromady registrovali přes 11 miliónů účtenek. Losovalo se z účtenek ze systému EET zaregistrovaných do hry v době od začátku října do neděle 12. listopadu. Generátor náhodných čísel vybral 21 tisíc výherních kódů. [celá zpráva]

Od 1. listopadu mohou soutěžící registrovat účtenky ze svých listopadových nákupů do slosování, které bude 15. prosince a kde se bude znovu hrát o 21 025 výher včetně automobilu. Ceny jsou hrazeny z veřejných peněz.

První výhra je milión korun, druhá automobil Ford Focus kombi za zhruba 400 tisíc, třetí 300 tisíc, čtvrtá 200 tisíc a pátá sto tisíc korun. Dále se soutěží o 20 výher po 20 tisících korunách, tisíc výher po jednom tisíci korun a 20 tisíc výher po stokoruně.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám