Hlavní obsah

Terčem podvodu nejsou jen Češi. Na vstup zadarmo lákají i v Německu a na Slovensku

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu začaly přes sociální sítě, a především komunikační program WhatsApp, ve velkém kolovat nabídky na vstupenky do bazénu Aquapalace Praha v Čestlicích zadarmo. Šlo však o podvod, se kterým se nyní kybernetičtí zločinci snaží uspět i na sousedním Slovensku a v Německu.

Foto: Novinky

Ukázka podvodné zprávy na WhatsAppu.

Článek

„Aquapalace Praha rozdává 5 bezplatných průchodů 500 rodinám,“ lákají podvodníci ve výzvě, před kterou Novinky.cz varovaly již ve středu. [celá zpráva]

Se stejným typem podvodu, tedy s nevyžádanými zprávami slibujícími vstup zadarmo, se kyberzločinci snaží uspět také v dalších evropských státech. Podvodníci se přitom vydávají například za pracovníky slovenského Aquaparku Tatralandia či německého Heide Park Resortu.

Foto: Novinky

Ukázka podvodné zprávy na WhatsAppu

Podvod má úplně stejný scénář jako v České republice. Do soutěže se podle výzvy zařadí každý, kdo zodpoví několik jednoduchých otázek a soutěžní výzvu odešle dalším 20 známým – právě prostřednictvím WhatsAppu. Vidina vstupu zdarma je evidentně pro většinu lidí velmi lákavá, a tak danou zprávu od středy velmi často sdílí i samotní uživatelé aplikace.

Cílem podvodníků je od důvěřivců vylákat citlivé osobní informace. A následně také data o platební kartě, jak ve čtvrtek upřesnili zástupci bazénu Aquapalace Praha.

Žádné údaje nevyplňovat

„Celá událost, která je dílem podvodníků, nás velmi mrzí. Klienty o situaci nepřetržitě informujeme na sociálních sítích i na našich webových stránkách, kde naleznou jasný návod, jak postupovat, pakliže obdrží škodlivý obsah do svého zařízení. Dále jsme podali podnět orgánům činným v trestním řízení, aby zahájily šetření této záležitosti,“ popsal aktuální situaci ředitel Aquapalace Praha Tomáš Dufek.

Ten zároveň apeloval na uživatele, aby se nabídkou vstupenek zadarmo nenechali zlákat a podvodníkům žádné informace neposkytovali. „Upozorňujeme klienty, kteří uvedli číslo platební karty a došlo by u nich k odcizení peněz, aby kontaktovali Policii ČR,“ dodal Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám