Hlavní obsah

Vstupenky pro rodiny zadarmo! Podvodníci lákají důvěřivce na bazén

Novinky, mif

Jako lavina se internetem začal šířit nový podvod, ve kterém kyberzločinci slibují možnost získat vstupenky do Aquapalace Praha zadarmo. Ve skutečnosti se však snaží pouze od důvěřivců vylákat jejich osobní údaje.

Foto: Novinky

Ukázka podvodné stánky, kde podvodníci slibují vstupenky zadarmo.

Článek

„Aquapalace Praha rozdává 5 bezplatných průchodů 500 rodinám,“ lákají podvodníci ve výzvě, která se nejčastěji šíří přes komunikační program WhatsApp.

Do soutěže se zařadí podle nich přitom každý, kdo zodpoví několik jednoduchých otázek a soutěžní výzvu odešle dalším 20 známým – právě prostřednictvím WhatsAppu. Vidina vstupu zdarma je evidentně pro většinu lidí velmi lákavá, a tak danou zprávu od středy velmi často sdílí i samotní uživatelé aplikace.

Foto: Novinky

Ukázka podvodné zprávy na WhatsAppu

Problém nastane poté, co důvěřivci otevřou údajné výherní stránky. Ty je totiž přesměrují na podvodný web, na kterém je nutné vyplnit řadu osobních údajů. A právě na to počítačoví piráti čekají.

Uživatelé jim totiž naservírují svoje citlivá data, která mají na černém trhu cenu zlata, jako na zlatém podnosu. S jejich využitím mohou kyberzločinci snadněji cílit na konkrétní uživatele další útoky, aby z nich vylákali peníze, případně jejich identitu ve světě jedniček a nul zneužít.

Obezřetnost před podobnými soutěžemi je tedy na místě.

Od výhry vstupenek do Aquapalace Praha se již samotná společnost distancovala. „Jedná se o podvodný spam, nikoli o naši oficiální akci! Prosíme, buďte obezřetní a nereagujte na žádné výzvy ve zprávě. Pokud vám zpráva bude doručena, nahlaste ji jako spam,“ poradili uživatelům zástupci společnosti na Facebooku.

Reklama

Výběr článků

Načítám