Hlavní obsah

Stránky bulharské vlády napadli ruští hackeři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia

Webové stránky prezidenta, vlády, důležitých ministerstev a ústavního soudu v Bulharsku napadli ruští hackeři. Podle agentury DPA to oznámil šéf národní vyšetřovací služby Borislav Sarafov.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Hackerský útok přišel z území Ruské federace,“ uvedl Sarafov. Přístup k zasaženým webovým stránkám byl zablokován či zpomalen.

„Je to útok na bulharský stát,“ prohlásil bulharský generální prokurátor Ivan Gešev. Bulharsko podle něj jako člen evropské rodiny hájí evropské hodnoty. Je tedy „normální“, že to má jisté důsledky, dodal.

Žádná hackerská skupina se však zatím k útoku typu DDoS nepřihlásila.

Bulharsko je členskou zemí NATO a EU a poskytuje pomoc Ukrajině, která čelí ruské invazi. Bulharsko rovněž přijímá ukrajinské uprchlíky, připomíná agentura DPA.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám