Hlavní obsah

RAR soubory stále častěji obsahují viry, varovali bezpečnostní experti

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před samorozbalovacími RAR soubory by se měli mít na pozoru uživatelé. Standardně jde sice o způsob, jakým jsou často posílány nejrůznější počítačová data, v poslední době ale tuto distribuční cestu stále častěji zneužívají počítačoví piráti. Upozornili na to bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Prostřednictvím RAR souborů v nevyžádaných e-mailech se velmi často šíří trojské koně Spy.Agent.AES a Fareit, které patřily v uplynulých týdnech k těm nejrozšířenějším škodlivým kódům v Česku.

V e-mailech útočníci často tvrdí, že jde o neuhrazenou fakturu a detaily zmiňované pohledávky se mají příjemci dozvědět právě z přiložené přílohy. Tím, že se virus ukrývá v RAR archivu, nemají uživatelé na první pohled prakticky žádnou šanci poznat, že se uvnitř ukrývá virus. Ten se přitom nainstaluje hned po otevření přílohy.

10 počítačových virů, se kterými se uživatelé setkají nejčastěji

Bezpečnost

Ze statistik antivirové společnosti Eset vyplývá také, že archivy často obsahují také Backdoor.MSIL/NanoCore. Prostřednictvím RAR souborů tedy počítačoví piráti často šíří i další nezvané návštěvníky.

„Šíření různých typů malware stejnou metodou není vůbec překvapivé. Útočníci od sebe často opisují nebo si rovnou prodávají funkční technologie pro infiltraci. To je nejspíše i případ těchto souborů,“ prohlásil Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení v pražské pobočce Esetu.

Neotvírat podezřelé přílohy

„Infikované přílohy e-mailů se útočníci snaží vydávat za legitimní, v období vánočních nákupů se tedy často jedná o faktury nebo různé dokumenty k objednávkám z elektronických obchodů. Nesou ovšem anglické názvy. Ostatně celý e-mail přijde v angličtině bez obrázků nebo jiných grafických prvků,“ doplnil Jirkal.

V souvislosti s rozmachem zavirovaných RAR souborů připomněl i jednu ze základních bezpečnostních zásad – nestahovat podezřelé přílohy od neznámých odesílatelů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

25 nejhloupějších hesel na internetu

Lidé jsou nepoučitelní, alespoň pokud jde o bezpečnost internetových hesel. Z nejnovějšího žebříčku sestaveného společností SplashData je totiž patrné, že...

Výběr článků

Načítám