Hlavní obsah

10 počítačových virů, se kterými se uživatelé setkají nejčastěji

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Především trojské koně kolují na českém internetu. Hned dva zástupci této „čeledě“ kralují žebříčku nejrozšířenějších hrozeb, uživatelé by si tedy na ně měli dávat velký pozor. Upozornili na to bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset, kteří statistiky pravidelně sestavují.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Absolutním vítězem nelichotivého žebříčku se stal trojský kůň Spy.Agent.AES, se kterým se mohou uživatelé na síti setkat nejčastěji. Každá desátá zachycená hrozba na síti byl právě tento nezvaný návštěvník, kterého útočníci využívají k získání hesel z internetových prohlížečů.

Česká republika je, v případě tohoto malwaru, pátý nejčastější cíl po Turecku, Iránu, Tchaj-wanu a Španělsku. Stejně jako celá řada dalších škodlivých kódů se šíří nejčastěji prostřednictvím nevyžádaných e-mailů.

Hojně se v tuzemsku šířil také trojský kůň PSW.Fareit, který se stejně jako nejrozšířenější hrozba soustředí na odcizení přístupových údajů z prohlížečů. Podíl detekcí tohoto škodlivého kódu nicméně již třetí měsíc v řadě klesá.

Nejčastěji se na internetu šíří dezinformace o rakovině

Bezpečnost

Nejsofistikovanější malware

„Prostřednictvím spamových kampaní se šíří i třetí nejčastěji detekovaná hrozba, backdoor Adwind. Tento malware je specifický především svojí multiplatformitou. Neútočí tedy na konkrétní operační systém,“ prohlásil Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení v pražské pobočce Esetu.

Adwind je podle něj nejsofistikovanější malware psaný v jazyce Java. Jakmile je backdoor aktivní, je schopen odcizit informace o uživateli nebo je útočníci mohou zneužít k distribuci dalšího škodlivého kódu.

V tabulce níže naleznete přehled deseti nejrozšířenějších hrozeb za předposlední měsíc uplynulého roku. Nechybí ani jejich procentuální podíl mezi ostatními hrozbami.

Nejčastější kybernetické hrozby v Česku
1. Trojan.MSIL/Spy.Agent.AES (10,31 %)
2. Trojan.Win32/PSW.Fareit (3,66 %)
3. Backdoor.Java/Adwind (2,56 %)
4. Backdoor.MSIL/NanoCore (1,75 %)
5. Trojan.Win32/Formbook (1,72 %)
6. Backdoor.Win32/Rescoms (1,66 %)
7. Backdoor.PHP/WebShell (1,57 %)
8. Trojan.Win32/Agent.AAWO (1,49 %)
9. Trojan.VBA/Subdoc.B (1,39 %)
10. Trojan.Win32/Agent.VHY (1,27 %)

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

25 nejhloupějších hesel na internetu

Lidé jsou nepoučitelní, alespoň pokud jde o bezpečnost internetových hesel. Z nejnovějšího žebříčku sestaveného společností SplashData je totiž patrné, že...

Výběr článků

Načítám