Hlavní obsah

Poznáte podvod? Exekuční e-maily vyvolávají mezi lidmi paniku

Právo, Novinky, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opakované vlny exekučních spamů, tedy e-mailů vymáhajících smyšlené dluhy, vyvolávají chaos nejen mezi reálnými dlužníky, ale i lidmi, kteří se sice snaží vše platit včas, ovšem ve všeobecném strachu z exekucí si připouštějí, že jim nějaká platba mohla uniknout. Nejde tak zdaleka jen o počítačové viry číhající v příloze podvodného e-mailu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Opakované spamové vlny na neexistující dluhy začínají velmi komplikovat již tak složitou komunikaci s dlužníky. E-mailů totiž využívají inkasní agentury běžně,“ řekl Právu prezident Asociace inkasních agentur Vladimír Gazárek. „Podvodné e-maily podkopávají důvěryhodnost reálných e-mailů posílaných inkasními agenturami,“ dodal.

I když pohledávku ve správě inkasní agentury ještě neposvětil soud, na rozdíl od situace, kdy dluh už řeší exekutor, mnohé z vymáhacích firem běžně používají k nátlaku na dlužníka i hrozbu exekuce. Podvodné e-maily se tak svým stylem těm od inkasních agentur podobají.

Foto: Novinky

Podvodný e-mail

Reálnou e-mailovou výzvu z inkasní agentury poznáte podle toho, že část za zavináčem by měla korespondovat s názvem inkasní agentury, která výzvu odesílá. V zápatí e-mailu by také měl být uveden celý název společnosti a kontaktní údaje, pevná linka nebo číslo mobilního telefonu. Pozor na zpoplatněné linky začínající dvojčíslím 90 – na ty nevolejte!

„Některé inkasní agentury mají k dispozici pro dlužníky telefonní linky zdarma, což jsou čísla začínající trojčíslím 800, případně 801-809, nebo modré linky s místním tarifem a číslem začínajícím 844, případně bílé linky s běžným tarifem, začínající 840 nebo 841,“ upřesnila mluvčí AIA Jana Tatýrková.

Hackeři velmi přesně vědí, jak jsou dluhy pro českou veřejnost citlivé téma

Psychologický útok se znalostí poměrů

Jak se shodují právníci, poslední vlna exekučních spamů, nadepsaná hackery jako „Exekuční příkaz“ nebo „Výzva k úhradě dlužného plnění před provedením exekuce“ již vypadala na první pohled velmi věrohodně, jako by přišla od skutečného exekutora.

Používá standardní právní formulace a nabízí možnost, že když zaplatíte do 15 dnů, dostanete 50procentní slevu na náklady exekutora. Přesně podle zákona.

Exekuční spam obratně hraje na to, že o elektronicky podávaných platebních rozkazech a o tom, jak lidé z malých dluhů platí velké částky, se téměř denně někde diskutuje. Hackeři, i když třeba útočí z ciziny, velmi přesně vědí, jak jsou dluhy pro českou veřejnost citlivé téma. Je tak velmi pravděpodobné, že na hromadném spamu se podílejí pachatelé i z Čech.

Jak Právo registruje, právě poslední vlna spamů zprvu vyděsila i lidi, kteří řádně platí své složenky, ale uvědomují si, že se může stát, že v záplavě nabídek, letáků, faktur jim mohlo něco uniknout.

Někteří z nich pak, i když to neradi přiznávají, měli tendenci, aby vše rychle vyřídili, zaplatit například pět tisíc na uváděné účty, které ale v tomto případě (naštěstí) byly neplatné.

Při dalším podobném útoku ale stačí, aby ve spamu uvedený účet byl napříště nikoliv fiktivní, ale skutečný, založený někde v daňovém ráji. I kdyby se „chytilo“ byť jen promile z tisíců takto atakovaných lidí, tak si podvodníci přijdou během jednoho dne na milióny. I bez virů obsažených v příloze. V poslední spamové vlně podvodníci žádají různě vysoké částky, od například 9330 korun až po sumy přesahující dvacet tisíc.

Hackeři se stále zdokonalují

Proto je dobré znát alespoň základní pravidla toho, jak dlužníka vyzývá skutečný exekutor.

„Exekutoři neposílají exekuční příkazy nikdy e-mailem, ale vždy poštou,“ zdůraznil přerovský exekutor JUDr. Tomáš Vrána z největšího exekutorského úřadu v ČR.

Jako odesilatel exekučního spamu jsou uváděna různá (smyšlená) jména, jako například Aleš Gardian nebo Barbora Bočková. Až při bližším pohledu na e-mail odesilatele je i pro laika zjevné, že e-mail vyrobil a rozeslal robot, protože žádný exekutor nemá nesmyslně znějící e-mail jako waggonette@hynous.cz, shema@staryfory.cz nebo headlong@9kocek.cz.

V samotném vymáhacím sdělení ovšem figurují jména skutečných exekutorů. Podvodníci se však zdokonalují a v nejnovější vlně, o které Právo ve středu již informovalo, posílali e-maily například z adresy, která na první pohled vypadá věrohodně caseous@osoud.nym.justice.cz. Také adresa tamního exekutorského úřadu na první pohled odpovídá. Hackeři pouze zaměnili číslo popisné budovy, ale ulice i město odpovídá realitě.

Neplechu nadělá i virus

Od konce dubna se podobné útoky objevují pravidelně co dva týdny. Přestože před nimi média i bezpečnostní experti neustále varují, stále se daří podvodníkům pronikat do cizích PC a díky tomu i do cizích bankovních účtů.

„Zaznamenali jsme nárůst počtu případů lidí, jimž neznámí pachatelé odčerpávají z bankovních účtů nemalé finanční částky,“ varovala už před týdnem policejní mluvčí Jana Macalíková. Jedné ženě z Kroměřížska kyberzločinci díky takovému podvodu odčerpali z jejího bankovního účtu více než 400 tisíc korun. [celá zpráva]

Scénář útoku z tohoto týdne je zcela totožný jako při předchozích vlnách. V textu podvodníci tvrdí, že příjemce dluží značnou částku, a pokud ji neuhradí, bude „zahájena právní sankce na základě pohledávky“.

Součástí e-mailu je i příloha, která má obsahovat údajnou smlouvu, jež dokazuje vznik dlužné částky. Místo toho se však v archivu ukrývá spustitelný soubor s koncovkou .exe, který kromě textového dokumentu obsahuje také počítačové viry.

Přílohu nesmí uživatel otevírat, v opačném případě bude nutné PC odvirovat.

Nejspolehlivější je tak uvědomit si, že exekutor vyzývá poštou a že je vždy lepší si hodnověrnost výzvy ověřit telefonátem na daný úřad z čísla, které si najdete na stránkách exekutorské komory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám