Hlavní obsah

Podvodníci oprášili starý trik, na Facebooku lákají na bonus 1000 Kč

Novinky, mif

Za zaměstnance České spořitelny se opět vydávají podvodníci na sociální síti Facebook. Lákají na novou verzi internetového bankovnictví Servis24, za vyzkoušení přitom nabízejí 1000 Kč. Ve skutečnosti se pouze snaží od důvěřivců vylákat přihlašovací údaje.

Foto: koláž Novinky.cz

Ukázka podvodné reklamy na Facebooku

Článek

Prakticky nachlup stejný trik zkoušeli počítačoví piráti už letos v dubnu. Tehdy si kvůli tomu na Facebooku dokonce zřídili celý falešný profil. [celá zpráva]

Nově to zkouší pomocí reklamy, která se na zmiňované sociální síti objevuje. „Přejděte na novou verzi internetového bankovnictví a získejte bonus 1000 Kč! Bezpečnější bankovnictví s přehlednějším rozvržením pro jednoduchou správu vašich financí,“ stojí v lákavě vyhlížející nabídce.

Obejít dokážou i potvrzovací SMS zprávy

Reklamu doplňuje odkaz, který samozřejmě směřuje na podvodné stránky, jejichž prostřednictvím se snaží kyberzločinci vylákat od důvěřivců přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví. Vyplněním přihlašovacích údajů na podvodných stránkách se přitom lidé vystavují velkému riziku.

Počítačoví piráti jsou totiž už jen kousek od toho, aby jim mohli vybílit účet – stačí, aby propašovali virus na jejich chytrý telefon. Prostřednictvím něj pak budou schopni odchytávat potvrzovací SMS zprávy pro platby, jako tomu bylo už v minulosti. [celá zpráva]

Foto: Česká spořitelna

Ukázka jedné z podvodných SMS zpráv

Podvodné webové stránky servis25.ic.cz, kam reklama na Facebooku směřovala, jsou v současnosti již nefunkční. Kyberzločinci ale mohou jednoduše odkaz v reklamě změnit a zkoušet nachytat další lidi.

Zástupci České spořitelny před podobnými podvody varovali již dříve. „Důrazně varujeme před jakoukoli reakcí na podobné výzvy. V žádném případě neklikejte na nabízený odkaz a svoje údaje nevyplňujte nikam jinam než na oficiální stránky www.servis24.cz. Podvodníci by se pak jejich prostřednictvím mohli dostat k Vašim penězům,“ uvedli zástupci banky.

„V případě jakýchkoliv pochybností nás kontaktujte na bezplatném telefonním čísle 800 207 207,“ doplnili zástupci banky.

Obezřetní by v případě podobných nabídek měli být také uživatelé jiných bankovních institucí. Není totiž vyloučeno, že stejný trik budou počítačoví piráti zkoušet příště pod hlavičkou úplně jiné společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám