Hlavní obsah

Podvodné reklamy thajskou vládu dopálily, hrozí zákazem Facebooku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Dokonce až úplným zákazem Facebooku v zemi by mohlo vyvrcholit soudní řízení, které inicializovala thajská vláda. Té došla trpělivost s vedením této sociální sítě, která podle zákonodárců nepřijímá dostatečně adekvátní opatření proti škodlivým reklamám. V pondělí o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo pro digitální ekonomiku tvrdí, že opakovaně vyzývalo Facebook, aby odstranil reklamy, které byly identifikovány jako klamavé. Problém se škodlivými reklamami na této sociální síti ale údajně stále přetrvává.

Thajská vláda se proto rozhodla, že požádá soud o zablokování Facebooku na území celé země. Na první pohled se to nemusí zdát, ale škodlivé reklamy jsou v Thajsku velký problém. Podle zákonodárců jimi bylo oklamáno a poškozeno již více než 200 000 lidí.

Nárůst o alarmujících 81 %. Podvodů v Česku dramaticky přibylo

Bezpečnost

Meta zatím mlčí

Mluvčí ministerstva podle agentury Reuters uvedl, že úřady nyní sbírají důkazy ohledně nedostatečných kroků ze strany Facebooku, které budou následně předloženy soudu. „Na jejich základě by mohl soud celou platformu uzavřít,“ podotkl mluvčí.

S podvodnými reklamami na Facebooku mají bohužel bohaté zkušenosti také uživatelé v Česku. Pravidelně se totiž prostřednictvím této sociální sítě šíří odkazy na nejrůznější phishingové stránky, které obsahují škodlivé kódy nebo se snaží z důvěřivců vylákat důvěrné informace.

Klamavé reklamy na Facebooku také lákají uživatele k investování do fiktivních firem, místo zhodnocení ale většinou důvěřivci o vložené prostředky přijdou.

Sociální síť Facebook patří pod americkou internetovou společnost Meta Platforms, ta zatím výtky směřované na podvodné reklamy nijak nekomentovala.

Facebook je největší sociální sítí na světě. Meta Platforms přitom vlastní další sociální platformy, jako je Instagram či konkurence sítě X (dříve Twitter) zvaná Threads. Společnost je také majitelem komunikační aplikace WhatsApp.

Foto: repro Check Point

Ukázka podvodných reklam na Facebooku

Šíří viry a kradou data. Nebezpečné reklamy a podvodné stránky zaplavily Facebook

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám