Hlavní obsah

Počítačoví piráti mohli na Facebooku měnit i mazat zprávy

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké nepříjemnosti mohli způsobit počítačoví piráti uživatelům Facebooku. Na této sociální síti totiž byla chyba, kterou mohli kyberzločinci zneužít k mazání nebo ke změnám zpráv, jež si uživatelé posílají mezi sebou. Upozornili na to bezpečnostní experti ze společnosti Check Point.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Chyba se týkala on-line chatu i oficiální mobilní aplikace Messenger, kterou Facebook svým uživatelům nabízí. „Zranitelnost umožňovala upravit nebo odstranit jakoukoli odeslanou zprávu, fotografii, soubor, odkaz a mnoho dalšího,“ prohlásil David Řeháček, bezpečnostní odborník ze společnosti Check Point.

Podle něj kyberzločinci mohli zranitelnost zneužít k manipulaci s historií zpráv v rámci podvodných kampaní. „Útočník mohl změnit historii konverzace, a získat tak zfalšovanou dohodu s obětí nebo jednoduše změnit podmínky dohody,“ konstatoval Řeháček.

Kyberzločinci mohli šířit viry

Chyba mohla být samozřejmě zneužita také k distribuci škodlivých kódů. „Útočník mohl změnit legitimní odkaz nebo soubor na škodlivý a snadno přesvědčit uživatele ke kliknutí a otevření,“ podotkl Řeháček.

Měnit zprávy v chatu přitom standardně nemohou ani samotní uživatelé. Bezpečnostní experti proto zástupce sociální sítě o nově objevené chybě okamžitě informovali, díky čemuž mohla být prakticky okamžitě opravena.

Zda se kyberzločincům podařilo chybu zneužít ještě předtím, není zatím jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám