Hlavní obsah

Peskov: Z USA a Evropy jsou vedeny kybernetické útoky proti Rusku

Moskva

Weby ruských státních institucí včetně prezidentské kanceláře jsou pravidelně vystaveny kybernetickým útokům z USA nebo z Evropy. Novinářům to řekl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Kdo za těmito útoky stojí, odmítl spekulovat. Peskov komentoval informace amerického tisku o tom, že Pentagon zablokoval během loňských listopadových voleb do Kongresu přístup hlavní ruské takzvané trollí farmy k internetu.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Troll“ je v internetovém slangu výraz pro anonymního účastníka onlinových diskusí, do kterých zasílá provokativní či urážlivé příspěvky; pro skupiny organizovaných a v některých případech údajně státem placených trollů se používá označení „trollí farma“.

V Rusku je to spojováno především s institucí působící pod názvem Agentura pro výzkum internetu (AII) a sídlící v Petrohradě. Právě AII se podle listu The Washington Post v den amerických voleb ocitla bez spojení se světem.

Peskov prohlásil, že o této akci nic neví. „Všeobecně ale mohu říct, že z území USA se organizuje ohromné množství kybernetických útoků na nejrůznější ruské fyzické a právnické osoby. Je to skutečnost, s níž musíme žít,“ řekl mluvčí. Trvale je podle něj vystavena útokům z Evropy a Severní Ameriky ruská prezidentská kancelář. „Kdo by za tím mohl být, o tom mluvit nebudu,“ dodal.

AII je považována za hlavní nástroj ruské rozvědky pro šíření falešných zpráv a demagogické propagandy. Agenturu údajně řídí a financuje Jevgenij Prigožin, oligarcha blízký Kremlu, který je rovněž napojen na aktivity takzvané Vagnerovy soukromé armády operující na Blízkém východě nebo na Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám