Hlavní obsah

Peníze jsme si strhli z karty, zkouší podvodníci vyděsit důvěřivce

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trik s falešnými fakturami oprášili po několika týdnech podvodníci, kteří se vydávají za pracovníky společnosti Apple. Důvěřivce se snaží vyděsit tím, že z jejich platební karty strhli peníze. Ve skutečnosti se však snaží z příjemců podvodných e-mailů vylákat přihlašovací údaje k účtům na Applu, načež je pak mohou skutečně připravit o peníze.

Foto: mif, Novinky

Falešný e-mail se smyšlenou fakturou

Článek

Případy s podvodnými fakturami se rozšířily na konci ledna, jak Novinky.cz informovaly již dříve.

Po téměř měsíci klidu nyní zkoušejí kybernetičtí zločinci stejný trik znovu. Patrně doufají, že uživatelé již na první vlnu zapomněli a že se jim podaří vylákat přihlašovací údaje. A následně i peníze.

Podvodné zprávy jsou totiž velmi zdařilé, a tak se na ně mohou snadno nachytat i zběhlejší uživatelé. Jsou takřka k nerozeznání od legitimních faktur společnosti Apple, ve které podnik informuje o objednávce nějaké hry, aplikace či multimédií.

Ve zprávě přitom útočníci tvrdí, že platba již byla stržena z debetní či kreditní karty uživatele. Je tedy pravděpodobné, že se příjemci leknou a kliknou na odkaz ve zprávě, aby se dozvěděli o vystaveném účtu více.

Foto: mif, Novinky

Podvodná stránka imitující web Applu je k nerozeznání od té skutečné.

To je ale ta největší chyba, kterou mohou lidé udělat. Odkaz vede na podvodné stránky vydávající se za stránky společnosti Apple. Zde je uživatel následně vyzván, aby zadal své přihlašovací údaje k účtu iTunes.

Pokud to důvěřivci skutečně udělají, naservírují svůj účet – a k němu přiřazené platební karty – podvodníkům jako na zlatém podnosu. Na cizí konto pak mohou počítačoví piráti nakupovat například virtuální měny do různých her.

V případě, že uživatelé své přihlašovací údaje na podvodných stránkách vyplnili, měli by co nejdříve změnit své heslo k účtu iTunes. Vhodné je také zkontrolovat poslední transakce a v případě neoprávněných plateb kontaktovat bezprostředně svoji banku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám