Hlavní obsah

Obávaný trojský kůň se vrátil na scénu. Jde o nejrozšířenější hrozbu

Vůbec nejrozšířenějším škodlivým kódem na světě se stal podle kyberbezpečnostní společnosti Check Point v dubnu Emotet – obávaný trojský kůň, který Europol označil již dříve za „nejnebezpečnější malware na světě“.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Emotet byl původně bankovní trojan, ale postupem času se vyvinul v ničivý botnet. Dlouhodobě se jednalo o nejúspěšnější a nejrozšířenější malware roku 2020. „Emotet byl nejvýkonnějším botnetem v historii a prodával svou širokou síť infikovaných strojů dalším hackerským skupinám. Většinou se jednalo o ransomwarové gangy,“ připomněl Peter Kovalčík, bezpečnostní expert Check Pointu.

V loňském roce sice nebyl tento nezvaný návštěvník tolik aktivní – nabírat na síle ale začal už koncem loňského roku. Letos se pak vyšvihl na vůbec nejrozšířenější hrozbu virových statistik. Jen v dubnu stál za šesti procenty ze všech útoků na organizace, společnosti a úřady po celém světě.

Česko je pátou evropskou zemí, na kterou cílí kyberútoky nejčastěji

Bezpečnost

První verze Emotetu se přitom objevila již v roce 2014. A od té doby tohoto nezvaného návštěvníka kyberzločinci neustále vylepšovali, takže se postupně vždy vracel do čela žebříčku nejrozšířenějších kybernetických hrozeb.

Znovuoživený Emotet přitom využívá infrastrukturu jiné hrozby, která se pravidelně objevuje na předních místech virových statistik – škodlivého kódu Trickbot. „To urychlí nejenom jeho šíření a proniknutí do podnikových sítí po celém světě, ale také to znamená pokračování spolupráce skupin stojících za Trickbotem a Emotetem," varoval Kovalčík.

Připomeňme, že Trickbot byl v roce 2020 čtvrtým nejrozšířenějším malwarem a zasáhl osm procent organizací po celém světě. Hrál klíčovou roli v jednom z nejvýznamnějších a nejnákladnějších kybernetických útoků roku 2020, který zasáhl Universal Health Services (UHS), předního poskytovatele zdravotní péče v USA.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám