Hlavní obsah

Přijde nová virová vlna, bijí na poplach bezpečnostní experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špionské viry Agent Tesla a Formbook či password stealer Fareit. To jsou jména škodlivých kódů, které se pravidelně objevují na předních příčkách virových statistiky. Přestože bezpečnostní experti antivirové společnosti Eset zaznamenali již druhý měsíc pokles detekcí těchto škodlivých kódů, varují, že současný stav je pravděpodobně pouze klidovým obdobím před většími a sofistikovanějšími útoky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Každý ze zmiňovaných škodlivých kódů stál v uplynulém měsíci za zhruba desetinou všech detekcí. V prvním čtvrtletí letošního roku to přitom bylo daleko více, například Agent Tesla stál ještě v březnu bezmála za třetinou všech zachycených útoků.

„Tento sestupný trend v počtu detekovaných případů pozorujeme od dubna letošního roku. Zhruba od února také sledujeme, jak se pořadí nejčastějších škodlivých kódů pro operační systém Windows v Česku pravidelně proměňuje,“ prohlásil vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu Martin Jirkal.

10 počítačových virů, na které se vyplatí dávat pozor

Bezpečnost

Zdůraznil přitom, že v uplynulém měsíci se do popředí dostal spyware Formbook, nejrozšířenější je však stále Agent Tesla. „Na kolik je tato situace ovlivněna současným geopolitickým děním a s tím související aktivitou útočných skupin, se nejspíše teprve ukáže. Z našich zkušeností jde pravděpodobně o klidové období před nějakou větší vlnou nových a úspěšnějších útoků,“ vysvětlil současný vývoj Jirkal.

Agent Tesla, Formbook i Fareit mají stejný hlavní cíl – odcizit uživatelská hesla. Útočníci je po odcizení mohou buď zpeněžit na černém trhu, nebo použít pro další útoky. Bezpečnostní experti tak opakovaně uživatelům doporučují nepodceňovat bezpečnou správu jejich přihlašovacích údajů.

Hesla uložená v prohlížečích

Spyware se zaměřuje především na hesla, která jsou uložena přímo v internetových prohlížečích. Jejich zabezpečení proti podobným útokům není totiž vůbec valné.

„Z pravidelných průzkumů víme, že tvorba silných hesel a následně jejich bezpečné uchovávání je v Česku dlouhodobě podceňované. Silné heslo by mělo být složeno minimálně z deseti znaků, jako jsou velká a malá písmena, číslice či speciální znaky, pokud to daná služba umožňuje. Složitější hesla si ale uživatelé potřebují zpravidla již někam zapsat a zde nejčastěji vzniká bezpečnostní mezera,“ doplnil bezpečnostní expert.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám