Hlavní obsah

Nejrizikovějším filmem na internetu je Joker

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loňský rok byl na zajímavé filmy opravdu bohatý, koneckonců i česká kina hlásila rekordní počty diváků. Na internetu se přitom šířily nelegální kopie prakticky všech představených snímků. Za nejbezpečnější se přitom podle výzkumníků z Kaspersky dá označit Joker, neboť byl spojen s nejvíce počítačovými hrozbami.

Trailer k filmu JokerVideo: Vertical Ent.

 
Článek

Nelegální kopie filmů jsou pro uživatele evidentně zajímavým způsobem, jak bez utrácení byť jen jediné koruny vidět nejnovější filmové počiny. Toho si jsou ale evidentně vědomi i samotní počítačoví piráti.

Odborníci z Kaspersky detekovali více než 20 phishingových stránek a účtů na Twitteru, kde kyberzločinci nabízeli ke zhlédnutí nejnovější filmy zdarma. Vedle toho bylo zachyceno také 925 škodlivých souborů, které zneužívaly jmen filmů, nominovaných v letošním ročníku Oscarů.

Foto: Vertical Ent.

Z filmu Joker

„Shromažďovali přitom osobní data uživatelů a vybízeli je k nejrůznějším krokům – vyplnit různé dotazníky, udat osobní informace, nainstalovat adware nebo dokonce zadat číslo platební karty. Není nutné zmiňovat, že na konci tohoto procesu stejně žádný film nezískali a útočníkům tak pouze poskytli cenná data,“ uvedli bezpečnostní experti.

Právě Twitter nahrával počítačovým pirátům podle všeho nejvíce. „Aby podvodníci získali pro své škodlivé stránky co nejvíce návštěvníků, založili si Twitterové účty, na kterých sdíleli odkazy. I díky dalším kanálům, kterými šířili škodlivý obsah, dosáhli poměrně dobrých výsledků,“ stojí ve zprávě Kaspersky.

Podvodů na internetu přibývá, škody se šplhají do stovek miliard korun

Bezpečnost

Analytici společnosti Kaspersky se zaměřili na škodlivou aktivitu spojenou s názvem nominovaného filmu během prvních čtyř týdnů po jeho uvedení do kin. „Nejčastěji zneužívaným filmem byl Joker – jeho jméno neslo celkem 304 škodlivých souborů,“ prohlásili experti.

„Válečné drama 1917 obsadilo pomyslné druhé místo se svými 215 škodlivými soubory. Bronzovou pozici obsadil Irčan, pod kterým hackeři zamaskovali celkem 179 škodlivých souborů. Zajímavé je, že korejský film Parazit na sebe neupoutal žádnou podvodnou aktivitu, a vyhrál by tak anketu o nejbezpečnější film,“ uzavřeli bezpečnostní odborníci.

Upoutávka na film Parazit (2019)Video: Aerofilms

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám