Hlavní obsah

O kybernetickou bezpečnost Česka se NÚKIB stará již pět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který funguje od 1. srpna 2017, se vyčlenil z Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), odkud převzal nejen agendu kybernetické bezpečnosti, ale i část zaměstnanců. Mezi činnosti vyčleněné z NBÚ patří například ochrana utajovaných informací v informačních a komunikačních systémech, kryptografická ochrana a neveřejná služba v rámci družicového systému Galileo. Zabývá se také přípravou legislativy implementací příslušných evropských směrnic do českého právního řádu.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

V čele úřadu, který navázal na činnost Národního centra kybernetické bezpečnosti (NCKB), je ředitel jmenovaný vládou. Prvním šéfem úřadu se stal Dušan Navrátil, který předtím vedl Národní bezpečnostní úřad, od roku 2020 byl v jeho čele nynější náčelník generálního štábu Karel Řehka, kterého letos nahradil Lukáš Kintr.

Krátce po svém vzniku se NÚKIB zabýval například útokem na weby Českého statistického úřadu při sněmovních volbách v říjnu 2017. Hackerský útok dočasně znepřístupnil informační stránky úřadu pro veřejnost, volební výsledky neovlivnil. Ještě jako NCKB se úřad zabýval třeba útokem na e-mailové účty ministerstva zahraničí, za kterým podle BIS stály ruské zpravodajské služby.

Asi nejznámější kauzou spojenou s fungováním NÚKIB je varování před používáním softwaru i hardwaru čínských firem Huawei a ZTE, které úřad vydal v prosinci 2018, protože podle něj představují bezpečnostní hrozbu. Kvůli případu se na konci roku 2018 sešli premiér Andrej Babiš (ANO) i prezident Miloš Zeman s čínským velvyslancem. V lednu 2019 pak Zeman uvedl, že Navrátil a šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka ohrozili pozici a ekonomické zájmy ČR v Číně. Babiš ale následně uvedl, že není pravda, že NÚKIB tehdy postupoval společně s BIS.

Čína chystá kvůli Huawei odvetná opatření, řekl Zeman

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám