Hlavní obsah

NÚKIB: Na české cíle mířilo v červnu více hackerských útoků než v květnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Počet kybernetických incidentů se v červnu stejně jako v květnu držel na průměrné úrovni. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) jich v červnu evidoval 12, což je mírně pod průměrem posledních 12 měsíců. Bylo to o jeden více než v květnu. Na rozdíl od května ale neevidoval velmi významný incident. Úřad o tom informoval na webu. V květnu čelily kybernetickému útoku sítě Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), doteď nejsou stránky dopravniinfo.cz funkční.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Počet incidentů se v měsíci červnu držel na průměrné úrovni. Během letních měsíců obvykle NÚKIB eviduje nižší počet incidentů,” uvedl úřad.

Z celkového počtu nahlásily deset incidentů takzvané povinné osoby podle zákona o kybernetické bezpečnosti, kdy pod dotyčný zákon spadají například významné státní úřady či klíčové subjekty energetického, telekomunikačního či bankovního sektoru. O zbylých dvou incidentech NÚKIB informovaly zákonem neregulované subjekty.

Weby a data ŘSD jsou i pět týdnů od útoku hackerů v troskách

Bezpečnost

V červnu se kybernetické incidenty podle NÚKIB téměř rovnoměrně rozdělily na méně významné a významné. Oproti květnu NÚKIB neevidoval žádný velmi významný incident. Červnové kybernetické incidenty NÚKIB zařadil do čtyř kategorií, kdy pokračovala převaha incidentů spjatých s dostupností.

„Nicméně vyjma dvou případů se jednalo o technické chyby, kdy došlo k výpadkům systému. V jednom případě šlo o ransomware. Nejzajímavějším případem bylo přeřezání optické kabeláže, jež vyústilo ve výpadek systémů jednoho subjektu,” uvedl úřad.

Ransomware není na ústupu. Útočí s ještě ničivější silou

Bezpečnost

Útoky vyděračských virů z rodiny ransomwaru mají ničivé následky, probíhají prakticky vždy nachlup stejně. Nejprve záškodníci zašifrují všechna data uložená na pevném disku a za jejich zpřístupnění pak požadují výkupné, a to klidně i několik milionů korun.

NÚKIB také evidoval několik incidentů, které jsou klasifikovány jako „průnik”. Nešlo nicméně o závažné incidenty. „V případě incidentu typu podvod došlo k phishingovému útoku proti jedné státní instituci, jejíž zaměstnanci obdrželi e-mail obsahující zprávu v češtině se srbochorvatským podpisem. Phishing byl odeslán ze schránky patřící telekomunikační společnosti s původem v Bosně a Hercegovině,” uvedl NÚKIB.

Pozor na LinkedIn, DHL i Google. Tyto značky zneužívají hackeři nejčastěji

Bezpečnost

Co je phishing a vishing?

Internetoví podvodníci neustále hledají cesty, jak napálit důvěřivce. Často k tomu využívají phishing – rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky.

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

V posledních letech se rozšiřuje také vishing, což je obdoba phishingu. Místo e-mailu ale využívají kyberzločinci metod sociálního inženýrství v průběhu telefonních hovorů.

Podvodníci se v tomto případě příjemcům hovorů představují jako pracovníci banky, kteří zjistili napadení bankovního účtu, případně jako bezpečnostní experti, kteří chtějí zabezpečit jejich počítač.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám