Hlavní obsah

Nešifruje, jenom straší. Zatím

Novinky, Petr Blažek (welivesecurity.com)

Uživatele mobilních přístrojů začíná obtěžovat nový typ hrozby: tváří se jako obávaný počítačový červ CryptoLocker a požaduje výkupné.

Foto: ESET

Ilustrační foto

Článek

Pro připomenutí: CryptoLocker je vyděračský červ, který dokáže zašifrovat disk (dokonce všechny disky v síti, k nimž má přístup uživatel napadeného počítače), a pokud oběť nezaplatí výkupné, smaže šifrovací klíč a data jsou nenávratně ztracena. Tato hrozba aktuálně není příliš aktivní, ale v roce 2010, krátce po jejím vzniku, proběhl masivní globální útok, a na podzim 2013 proběhl útok lokalizované verze na internet v Čechách.

Nově zachycená mobilní hrozba, nazvaná Android/Koler, spadá (podobě jako CryptoLocker) do rodiny ransomware, tedy vyděračských hrozeb. Zdaleka však nedosahuje nebezpečnosti sofistikovaných kousků ransomware pro počítače. Především nedokáže šifrovat data - místo toho se tváří, že zamyká displej.

Jeho skutečná funkce spočívá v tom, že zobrazuje na displeji výzvu k zaplacení výkupného. Není však žádný skutečný důvod výkupné platit, nepropadejte tedy panice. Tuto hrozbu je totiž možné relativně snadno odstranit. Naštěstí pro uživatele se tento vyděračský malware pro Android dostane do telefonu pouze tím, že si ho uživatel sám nainstaluje.

Reklama

Související témata:

Související články

Mobilní malware snadno a rychle

Komerční článek - Na internetových fórech, kde si kyberzločinci vyměňují informace a obchodují se svými nástroji, se objevila nabídka jednoduchého nástroje,...

Výběr článků

Načítám