Hlavní obsah

Největší únik dat? Mám údaje miliardy čínských občanů, tvrdí hacker

Peking

Čínský hacker na internetovém fóru sdělil, že získal od šanghajské policie osobní údaje miliardy čínských občanů. Pokud se jeho tvrzení potvrdí, šlo by podle expertů na informační technologie o jeden z největších úniků dat v historii. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters, které se ale zatím nepodařilo ověřit pravost příspěvku.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Anonymní uživatel s přezdívkou "ChinaDan" zveřejnil na hackerském fóru Breach Forums minulý týden nabídku prodeje více než 23 terabajtů dat za deset bitcoinů. To zhruba odpovídalo částce 200 000 dolarů (4,7 milionu Kč).

"Databáze obsahuje informace o miliardě čínských obyvatel a policejních záznamech, včetně jména, adresy, místa narození, čísla občanského průkazu, čísla mobilního telefonu, všech podrobností o trestných činech a dalších případech. Informace unikly z této databáze v roce 2022," stálo v internetovém příspěvku.

Západ viní Čínu za hackerské útoky i za napadení Microsoft Exchange Serveru

Bezpečnost

O příspěvku čínského hackera se o víkendu hojně diskutovalo také na čínských sociálních sítích Weibo a WeChat. Mnoho uživatelů sdílelo obavy, že by hackerský útok mohl být skutečný. Hashtag "únik dat" byl v neděli odpoledne na Weibu zablokován.

"Je těžké oddělit pravdu od fám, ale pokud by materiál, o kterém hacker tvrdil, že pochází od ministerstva státní bezpečnosti, byl pravý, znamenalo by to problém hned z několika důvodů. Nejspíše by se incident zapsal jako největší a nejzávažnější narušení bezpečnosti dat v historii," uvedla na Twitteru vedoucí výzkumu Kendra Schaeferová z pekingské poradenské společnosti Trivium China.

Tvrzení o hackerském útoku přichází navíc v době, kdy Čína slíbila zlepšit ochranu soukromí uživatelů v on-line prostředí. V důsledku stížností veřejnosti na špatnou správu a zneužívání dat nařídila svým technologickým firmám, aby zajistily bezpečnější ukládání dat.

V loňském roce Čína přijala nové zákony upravující způsob nakládání s osobními údaji a daty vytvořenými na jejím území.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám