Hlavní obsah

Nejsi na tom videu? Nebezpečné zprávy zaplavily Messenger v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během léta se především přes Messenger začaly opět šířit podvodné zprávy, ve kterých se útočníci vydávají za „přátele“. Tvrdí v nich, že příjemce zprávy zahlédli na videu, ve skutečnosti se ho ale snaží přimět ke kliknutí na přiložený odkaz. A to by rozhodně nikdo dělat neměl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Před další vlnou podvodu varovala kyberbezpečností společnost Check Point s tím, že nově jsou útoky lokalizovány i do češtiny.

„Myslel jsem, že v tomhle videu jsi ty,“ stojí zpravidla v podvodné zprávě, kterou útočníci doplní o odkaz. Jedním z takových byl i https://youtube-6hg[.]us/y3KsBokp[.]ru, který se snažil imitovat doménu zábavního video portálu YouTube, ve skutečnosti jde ale o úplně jiné webové stránky.

Jak vyzrát na inflaci? Internet zaplavují kryptoměnové podvody

Bezpečnost

Problém nastane ve chvíli, kdy uživatel ze zvědavosti na odkaz klikne.

„Odkaz napodobuje YouTube adresu, ale přesměrovává uživatele na různé podvodné stránky a snaží se nabourat do uživatelského účtu a hrozbu šířit na další přátele. Po kliknutí na odkaz program vyhodnotí, z jaké země je uživatel, jakou má adresu, jaký používá prohlížeč a podobně, a podle toho se rozhodne, kam uživatele přesměruje. Může se jednat například o podvodnou hru, která slibuje nejrůznější výhry,“ varoval Miloslav Lujka, bezpečnostní expert Check Pointu.

Počítačoví nájezdníci se snaží touto cestou vylákat z uživatelů přihlašovací údaje či je přimět k instalaci podvodné aplikace, která bude obsahovat nějaký škodlivý kód. S jeho pomocí mohou napadený stroj klidně i zotročit na dálku.

Nejde o nový podvod

„Nejedná se o nijak nový podvod, přesto je stále velmi účinný. Než na něco kliknete, raději si vždy dvakrát ověřte, že vám zprávu posílal skutečně daný uživatel. Podobné podvody jsou velmi nebezpečné, protože zprávy od přátel svádějí ke kliknutí a spoléhají na zvědavost a emoce. I proto využívají například nejrůznější smajlíky,“ podotkl Lujka.

I když se současná vlna šíří prostřednictvím Messengeru, uživatelé se s takovýmto podvodem mohou pochopitelně setkat také v jiných chatovacích aplikacích, případně v nevyžádaném e-mailu.

„Věnujte podobným zprávám mimořádnou pozornost, často může napovědět nedůvěryhodná adresa odkazu nebo podivná stylistika. A také mějte na paměti, že podobné zprávy nemusíte dostat jen přes Messenger, ale i přes další komunikační aplikace nebo SMS,“ poradil bezpečnostní expert.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám