Hlavní obsah

Klikl na reklamu a nainstaloval si aplikaci. Přišel o 2,5 milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín

O 2,5 milionu korun přišel v uplynulých dnech 46letý muž z Kolínska. Uvěřil reklamě na zhodnocení peněz a poté zástupci společnosti, který ho donutil k instalaci programu na vzdálený přístup k mobilu. Neznámý muž pak provedl dvacítku plateb.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Šestačtyřicetiletý muž viděl na sociální síti reklamu slibující zisk z investovaných prostředků. Důvěryhodnost reklam někdy podvodníci zvyšují tím, že do nich využijí známé osobnosti či společnosti. Muž stránku otevřel a zaregistroval se. Hned na to mu volal zástupce společnosti a nabídl pomoc. Po první komunikaci měl muž uhradit 5900 Kč za domnělý nákup akcií.

Žena se zamilovala přes internet. Údajnému lékaři ze Sýrie poslala čtyři miliony

Bezpečnost

Další den se prodejce ozval znovu s tím, že muž musí do investování vložit více peněz. Dal mu další rady včetně toho, že si má nainstalovat program AnyDesk do mobilu, který slouží ke vzdálenému přístupu.

„Poškozený pak přes klíč k internetovému bankovnictví potvrdil, v domnění, že se jedná o potvrzení avizovaných půjček, o kterých hovořil neznámý muž, několik transakcí. Poté v mobilním internetovém bankovnictví zjistil, že mu ze dvou účtů odešlo dohromady dvacet plateb v celkové výši dosahující téměř 2,5 milionu korun,“ sdělila mluvčí policie Michaela Richterová.

Policisté po neznámém podvodníkovi pátrají, hrozí mu až osm let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám