Hlavní obsah

Nebezpečný virus se šíří prostřednictvím SMS zpráv. Útočníci ovládnou celý mobil

Novinky, Lenka Zoulová

Škodlivé kódy nečíhají na lidi pouze v nevyžádaných e-mailech, ale také v SMS zprávách. Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) ve čtvrtek varovala, že prostřednictvím textových zpráv se v evropských zemích šíří malware zvaný Flubot. Ten se zaměřuje výhradně na zařízení s operačním systémem Android.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Mobil s operačním systémem Android (ilustrační foto)

Článek

Útočníci se zpravidla v podvodných zprávách vydávají za pracovníky nějaké přepravní služby, například DHL. Uživatele informují o doručení zásilky s tím, že bližší informace nalezne v uvedeném odkazu.

Podobné sledování zásilek není nijak výjimečné, a tak je možné, že se i obezřetnější uživatelé nechají napálit. Po kliknutí na odkaz jsou vyzváni k instalaci obslužné aplikace – a právě v tom je kámen úrazu. Pokud to udělají, nevědomky si nainstalují do svého zařízení malware Flubot.

Droppery nepřestávají strašit. Jde stále o nejrozšířenější hrozbu

Bezpečnost

Tento nezvaný návštěvník zcela ovládne napadené zařízení, útočníci tak mohou získat kompletní přístup k uloženým datům i jednotlivým aplikacím – například i k internetovému bankovnictví.

„Operátoři nasazením bezpečnostních opatření sice dokážou část škodlivého provozu z ciziny blokovat, nicméně závadné SMS často posílají samotné napadené telefony, do jejichž komunikace nemohou zasahovat. Vyzýváme proto zákazníky především k velké obezřetnosti,“ varoval Jiří Grund, výkonný ředitel APMS.

Šíří se především v zahraničí

Podvodné SMS zprávy byly zachyceny především ve Velké Británii, vyskytly se už ale také v Německu, Maďarsku, Itálii, Polsku a ve Španělsku. Podle Grunda je tedy velká pravděpodobnost, že virus již je i v České republice.

Obezřetnost při otevírání jakýchkoliv odkazů prostřednictvím SMS zpráv je tedy namístě. Uživatelé by rozhodně neměli instalovat žádné aplikace, na které získají odkaz prostřednictvím textové zprávy od neznámého odesílatele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám