Hlavní obsah

Kde útočí hackeři nejčastěji? Situace v Česku se zhoršuje

Novinky, Lenka Zoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s koronavirem jsou hackeři v posledních měsících nezvykle aktivní, využívají toho, že lidé tráví více času v on-line světě. V souvislosti s tím přibylo v tuzemsku virů a útoků. Dokládají to nejnovější statistiky antivirové společnosti Check Point.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Česká republika se v uplynulých měsících řadila k nebezpečnějším zemím, ale v březnu se výrazně posunula mezi bezpečnější státy, a to o 35 příček na 87. pozici. Naopak Slovensko zažívá opačný trend a posunulo se mezi méně bezpečné země, z únorové 64. pozice na 44. příčku,“ prohlásil Tomáš Růžička, bezpečnostní expert Check Pointu.

Žebříček zemí s nejvíce zachycenými škodlivými kódy a kybernetickými útoky sestavuje Check Point pravidelně. Čím výše jsou země v žebříčku umístěny, tím horší bezpečnostní situace v daném státě panuje, alespoň tedy co se kybernetických hrozeb týče.

Byli jste napadeni hackerem, zkoušejí podvodníci nový trik

Bezpečnost

„Na prvním místě v Indexu hrozeb skončil nově Uzbekistán,“ konstatoval Růžička.

Zdůraznil přitom, že březen byl v otázce kybernetické bezpečnosti poměrně turbulentním měsícem a žebříček se výrazně měnil. „Například až na druhé místo poskočilo o 47 míst Pobřeží slonoviny, Kambodža se posunula o 78 příček na nebezpečnou 17. pozici a podobně se Bahrajn o 75 míst vyhoupl na nebezpečné 12. místo. Naopak mezi bezpečnější státy se přesunula například Kolumbie, které v únoru patřila 7. pozice a v březnu až 81. místo, stejně tak Čína – ze 17. příčky na 92.,“ uzavřel bezpečnostní expert.

Tři nejobávanější viry

Vůbec nejrozšířenějším virem pro stolní počítače byl v uplynulém měsíci Dridex. „Je to bankovní trojan, který cílí na platformu Windows a šíří se prostřednictvím spamových kampaní a exploit kitů, které využívají techniku WebInjects k zachycení a přesměrování bankovních přihlašovacích údajů na server ovládaný útočníkem. Dridex kontaktuje vzdálený server, odesílá informace o infikovaném systému a může také stahovat a spouštět další moduly pro vzdálené ovládání,“ přiblížil chování viru Růžička.

Druhá příčka patří bankovnímu trojskému koni IcedID, který k šíření používá spamové kampaně. Navíc tento záškodník využívá k maskování a krádežím finančních dat řadu sofistikovaných technik.

Trojlístek nejrozšířenějších počítačových virů uzavírá Lokibot. „Lokibot krade informace, nejčastěji je šířen phishingovými e-maily a je používán ke krádežím dat, jako jsou přihlašovací údaje k e-mailu nebo hesla ke kryptopeněženkám a FTP serverům,“ uzavřel bezpečnostní expert.

Přehled nejčastěji detekovaných mobilních hrozeb naleznete v našem dřívějším článku:

Šest nejobávanějších virů na internetu

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám