Hlavní obsah

Nebezpečný Chromex je opět na scéně, varovali počítačoví experti

Novinky, ort

Počítačoví piráti začali v minulých týdnech opět hojně šířit trojského koně zvaného Chromex. Ten se držel na předních příčkách žebříčku s nejrozšířenějšími kybernetickými hrozbami ještě v dubnu, pak se však stáhl do ústraní. V červnu však přišla další vlna útoků, ve kterých hrál Chromex opět hlavní roli.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Před dramatickým rozšířením tohoto trojského koně mezi zaznamenanými hrozbami varovali bezpečnostní odborníci z antivirové společnosti Eset. Podle nich patří Chromexu aktuálně druhá příčka v žebříčku nejrozšířenějších počítačových hrozeb.

„Svým podílem se blížil k dlouhodobě nejsilnějšímu škodlivému kódu JS/Danger.ScriptAttachment. Eset, který tuto hrozbu detekuje jako JS/Chromex.Submelius, jej v červnové statistice virových hrozeb identifikoval v 13,93 procentech případů,“ uvedl Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti Eset.

Slibují zrychlení internetu

„Chromex využívá například popularity neoficiálních streamovacích služeb na internetu a uživatelům nabízí instalaci škodlivých pluginů,“ doplnil Dvořák.

Útočníci přitom často slibují, že pluginy zrychlí načítání internetových stránek, ve skutečnosti ale způsobují opak. Často je na možnost instalace podobných pluginů možné narazit na různých streamovacích stránkách s českou nebo slovenskou doménou.

„Jak napovídá jeho název, Chromex se soustředí na doplňky k internetovému prohlížeči Chrome. V České republice se poprvé četněji vyskytl letos v březnu, kdy se ve statistice objevil na pátém místě. Dosud však nepředčil největší internetovou hrozbu současnosti, škodlivý kód Danger,“ konstatoval  Dvořák.

Pozor na infikované přílohy e-mailů

Tento virus, plným názvem JS/Danger.ScriptAttachment, je velmi nebezpečný. Otevírá totiž zadní vrátka do operačního systému. Útočníci pak díky němu mohou propašovat do napadeného počítače další škodlivé kódy, nejčastěji tak šíří vyděračské viry typu ransomware.

Danger, který se šíří prostřednictvím infikovaných příloh e-mailů, měl v červnu podíl 17,81 procenta, což je meziměsíční pokles o 3,58 procentního bodu.

Stále to však mezi detekovanými hrozbami stačilo na absolutní prvenství. Přehled deseti nejrozšířenějších virových hrozeb za uplynulý měsíc naleznete v tabulce níže:

Top 10 hrozeb v České republice za červen 2017:
1. JS/Danger.ScriptAttachment (17,81 %)
2. JS/Chromex.Submeliux (13,93 %)
3. JS/Adware.AztecMedia (6,65 %)
4. JS/ProxyChanger (4,59 %)
5. Win32/GenKryptik (4,22 %)
6. Java/Adwind (2,88 %)
7. JS/Adware.Imali (2,71 %)
8. JS/TrojanDownloader.Nemucod (2,66 %)
9. PDF/TrojanDropper.Agent.AE (1,70 %)
10. PDF/TrojanDropper.Agent.AJ (1,62 %)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám