Hlavní obsah

Neberte ochranu svého smartphonu na lehkou váhu

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: www.eset.cz)

Komerční článek - Dnešní smartphony dokážou nahradit nejen foťák nebo mp3 přehrávač. V mnoha případech se s chytrým telefonem v kapse obejdeme i bez počítače. Domácí PC nebo přinejmenším notebook byly přitom ještě donedávna jedinými přístroji, které jsme využívali pro posílání e-mailů, on-line bankovnictví, přístup na sociální sítě a kde jsme měli uložené fotografie, dokumenty a další citlivá data. Ty doby jsou ale nenávratně pryč.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Kolik lidí byste nechali bez obav o samotě s vaším mobilem? Nejspíš by vám na jejich spočítání stačily prsty jedné ruky. Přece nechcete, aby si kdokoli jen tak prohlížel vaše zprávy, fotogalerii, e-maily, historii webového prohlížeče atd. Pokud o svůj smartphone přijdete, je to často horší než ztratit klíče nebo peněženku. Přitom příliš nezáleží na tom, jestli ho sami ztratíte, nebo se stanete obětí krádeže. Drahý přístroj a vaše citlivá data jsou v ohrožení v obou případech.

Bezpečnostním prvkem číslo jedna by měl být zámek displeje, který vás donutí se přihlásit pokaždé, když se váš smartphone přepne do úsporného režimu. Tato funkce vás ochrání nejen před nenechavými prsty vašich kamarádů, když na chvíli necháte mobil bez dozoru, ale také před zloději, kteří nedisponují patřičným vybavením a znalostmi, jak tuto ochranu obejít. Samotné zařízení nejspíš už nikdy neuvidíte, nikdo vám ale aspoň nebude nahlížet do soukromí.

Smartphone můžete odemykat pomocí hesla, dotykového gesta nebo třeba s pomocí funkce rozpoznávání obličeje. Platí přitom, že čím pohodlnější způsob, tím snadnější je ochranu prolomit. Zkuste se třeba podívat na displej proti světlu poté, co zadáte při přihlašování dotykové gesto. Šmouhu vytvořenou pohybem prstu na obrazovce lze poměrně jednoduše přečíst. Nejbezpečnější je samozřejmě klasické heslo splňující kritéria tzv. silného hesla.

Nezapomínejte ani na PIN kód u SIM karty, která se dá snadno přenést do jiného telefonu. S ní může zloděj telefonovat do zahraničí, posílat prémiové SMS zprávy nebo se dokonce vydávat za vás. Zadávání PIN obtěžuje mnohem méně než zámek displeje, neboť ho zadáváte pouze při zapínání telefonu. SIM kartu a k ní příslušné telefonní číslo dokáže na vyžádání zablokovat i mobilní operátor, často ale může být kritická i krátká chvíle, než si uvědomíte, že byste tento krok měli podniknout.

Mobilní zařízení jsou poslední dobou častým cílem kybernetických zločinců, proto je dalším doporučením kvalitní antivirový program. Zejména smartphony s  operačním systémem Android jsou čím dál zranitelnější vůči počítačovým virům a malwaru. Aplikace ESET Mobile Security od světoznámého výrobce antivirů ESET dokáže zabezpečit mobilní telefon se systémem Android před malwarem nebo SMS a MMS spamem. Navíc obsahuje funkci Anti-theft, která při ztrátě mobilu ochrání SMS, fotky, e-maily i vaše další soukromá data.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám