Hlavní obsah

Národní knihovna je po útoku hackerů ochromena čtvrtý den. Kdy otevře, se neví

Čtvrtý den po hackerském útoku Národní knihovna stále ještě nemůže poskytovat žádné služby fyzicky v sídle instituce. Po pátečním jednání krizového štábu zatím není zřejmé, kdy by se mohla knihovna veřejnosti otevřít. „V sobotu odpoledne budeme vědět, jestli se v pondělí bude otevírat, nebo ne,” sdělila mluvčí knihovny Irena Maňáková. Kybernetický útok jednu z největších veřejných institucí v ČR postihl v noci z pondělí na úterý.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pro čtenáře, kterým v těchto dnech končí platnost čtenářských průkazů nebo výpůjční lhůty, knihovna posunula tyto termíny tak, aby mohli i nadále využívat přístup do Národní digitální knihovny. Knihovna posouvá i další termíny týkající se třeba výpůjček, uvedla v pátek na svém Facebooku. Zapůjčené knihy lze nadále vracet do biblioschránky v areálu Klementina.

Vedení knihovny kvůli útoku podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Útok také knihovna nahlásila Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Expert: Hackeři necílili na data čtenářů

Bezpečnost

Knihovna do 7. června prodloužila čtenářské průkazy, jejichž platnost končí v období od 17. do 24. května, za podmínky, že u čtenářského průkazu nebyl uveden žádný přestupek, který vznikl v době před současným výpadkem služeb. Čtenářům s takto prodlouženou registrací nebude po obnovení provozu NK fungovat čtenářský průkaz pro průchod bezpečnostními branami – při první návštěvě NK si ho musejí v Hale služeb znovu aktivovat.

Do 29. května knihovna prodloužila výpůjčky, u kterých končí výpůjční lhůta mezi 17. a 24. květnem. Rezervace připravené k vyzvednutí do 21. května budou ponechány ještě týden po znovuotevření Haly služeb. Objednávky na nové výpůjčky, které byly zadané od úterý 18. května, budou připraveny k vyzvednutí během prvního dne otevření Haly služeb.

Poplatky za zpozdné se účtovat nebudou

Čtenáři mohou knihy vracet do biblioschránky. Takto vrácené knihy zatím zůstávají evidované jako výpůjčky na kontě čtenáře. Jakmile bude možné obnovit příslušnou část knihovního systému, knihy budou postupně vráceny. Za dobu výpadku služeb knihovna nebude účtovat poplatky za zpozdné.

Národní knihovna aktuálně eviduje kolem 30 000 čtenářů. NK je jednou z nejstarších českých veřejných knihoven, spravuje největší knihovní fond v zemi. Sídlí v pražském Klementinu, jejím zřizovatelem je ministerstvo kultury. NK je centrem systému knihoven a spravuje fond historické a novodobé literatury s více než šesti miliony dokumentů, roční přírůstek je zhruba 70 000 titulů. Od 1. května má nového generálního ředitele, z konkurzu vzešel dlouholetý knihovník Tomáš Foltýn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám