Hlavní obsah

Místo slíbené tisícovky hromada problémů. Podvodníci líčí pasti na Facebooku

Novinky, chm

Je to už starý trik, ale evidentně pořád funguje – právě proto jej počítačoví piráti zkouší znovu a znovu. Pod hlavičkou České spořitelny líčí na Facebooku falešné nabídky, ve kterých slibují za použití nové verze internetového bankovnictví finanční bonus ve výši 1000 Kč. Pokud ale na to uživatelé přistoupí, zadělají si na velké problémy.

Foto: repro Facebook

Podvodná nabídka na Facebooku

Článek

„Upozorňujeme na podvodný profil na Facebooku, který jsme v posledních dnech zaznamenali a který se snaží vzbudit dojem, že patří České spořitelně. Podvodníci na tomto profilu nabízejí ‚nové internetové bankovnictví SERVIS 24‘,“ varovali zástupci České spořitelny.

Ve skutečnosti samozřejmě o žádnou novou verzi internetové bankovnictví nejde. Kyberzločinci se pouze touto nabídkou na sociální síti snaží vylákat z důvěřivců jejich přihlašovací údaje. Poté jsou jen krůček od toho, aby lidem vybílili účet nebo si prostřednictvím něj sjednali nějakou půjčku.

Foto: repro Facebook

Podvodná nabídka na Facebooku

V podstatě jim stačí propašovat na chytrý telefon virus, prostřednictvím kterého budou schopni odchytávat potvrzovací SMS zprávy. Nezvaných návštěvníků s touto schopností kolují internetem desítky, riziko nakažení tedy není vůbec nepravděpodobné.

Právě proto se od falešného profilu pracovníci banky distancovali. „Důrazně varujeme před jakoukoliv reakcí na výzvy uvedené na tomto profilu. V žádném případě neklikejte na nabízený odkaz a svoje údaje nevyplňujte nikam jinam než na oficiální stránky www.servis24.cz,“ stojí v prohlášení spořitelny.

Foto: repro Facebook

Skutečnou stránku České spořitelny je možné poznat podle modré fajfky u názvu.

„Komunikujte pouze s ověřenou stránkou České spořitelny. Poznáte ji podle modré fajfky (viz obrázek výše), všechny ostatní profily jsou podvodné. V případě jakýchkoliv pochybností nás kontaktujte na bezplatném telefonním čísle 800 207 207,“ uzavřeli zástupci banky.

Obezřetní by v případě podobných nabídek měli být také uživatelé jiných bankovních institucí. Není totiž vyloučeno, že stejný trik budou počítačoví piráti zkoušet příště pod hlavičkou úplně jiné společnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Slibují 400 Kč. Místo toho lidem vybílí účet

Starý trik oprášili během víkendu počítačoví piráti. Vydávají se za zástupce banky a důvěřivcům nabízejí vyzkoušení nového internetového bankovnictví. Za to...

Výběr článků

Načítám