Hlavní obsah

Nebezpečný červ infikoval stovky tisíc zařízení s Windows

Novinky, mif

Počítače, notebooky či tablety. Kyberzločincům se podařilo infikovat stovky tisíc zařízení s Windows nebezpečným červem, prostřednictvím kterého propašovali do napadeného stroje další škodlivé kódy. Informovala o tom antivirová společnost Avast, která se na rozkrytí aktivit kyberzločinců podílela s francouzskou policií.

Foto: Microsoft

Windows 8

Článek

Nebezpečný červ se jmenuje Retadup a v napadeném stroji dovede udělat pěknou neplechu. Útočníci totiž jeho prostřednictvím mohou propašovat do počítače, notebooku či tabletu další škodlivé kódy. To také v praxi skutečně dělali.

Nejčastěji šířili těžařský virus. Jeho prostřednictvím pak byli schopni bez vědomí uživatele zneužívat výkon napadené sestavy. Díky tomu pak mohli těžit virtuální mince, které pak směnili za skutečné peníze.

Počítač je zpomalený

Uživatelé si mohou sami všimnout, že je podobný software na jejich počítači nainstalován podle toho, že je daný stroj nebývale vytížený, tedy reaguje pomaleji, než je běžné. V takovém případě se vyplatí prohledat nainstalované aplikace a doplňky v internetových prohlížečích a ty podezřelé odinstalovat.

Antiviry totiž u podobných programů a doplňků nemusejí rozpoznat, že jsou nainstalované bez vědomí uživatele.

Prostřednictvím červa Retadup se nicméně šířily i další škodlivé kódy – například malware Arkei, který krade hesla. Mezi šířenými viry se objevil také ransomware Stop. Jde o zástupce vyděračských škodlivých kódů, který dovede uzamknout všechna data uložená na disku a za jejich zpřístupnění požaduje výkupné.

840 000 odhalených infekcí

„Zneškodnili jsme přes 840 000 jedinečných infekcí Retadupu, převzali jsme kontrolu nad jeho C serverem (řídicím serverem, pozn. red.) a nahradili jsme jej neinfekčním serverem, díky kterému se připojené části malwaru navzájem zneškodnily,“ uvedli bezpečnostní experti.

Podle nich se škodlivý kód Retadup šířil především v Latinské Americe, není nicméně vyloučeno, že na něj mohli narazit také tuzemští uživatelé.

Počet odhalených infekcí červa Retadup
1.Peru: 322 340
2.Venezuela: 130 469
3.Bolívie: 83 858
4.Ekvádor: 64 466
5.Mexiko: 57 527
6.Kolumbie: 27 646
7.Argentina: 23 671
8.Kuba: 14 785
9.Guatemala: 12 940
10.Izrael: 11 337
11.Uzbekistán: 8 944
12.Spojené státy americké: 8 349
13.Brazílie: 7 324
14.Rusko: 6 520
15.Madagaskar: 5 545
Zdroj: Avast

Může se Vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Nebezpečné chyby mají Windows, Edge i Office

Téměř stovku zranitelností opravila společnost Microsoft. Trhliny jsou obsaženy jak v samotném operačním systému Windows, tak v dalších aplikacích, které tento...

Výběr článků

Načítám