Hlavní obsah

Lidé podceňují bezpečnost domácích routerů. Mohou je ovládnout kyberzločinci

Novinky, chm

Na alarmující situaci na poli domácích routerů poukazuje čerstvý průzkum antivirové společnosti Eset. Podle něj totiž lidé velmi podceňují zabezpečení těchto bran do světa internetu. Z každých sedmi testovaných routerů se podařilo napadnout alespoň jeden. To velmi nahrává kyberzločincům, kteří mohou tyto síťové prvky ovládnout na dálku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Test se zaměřil na kontrolu výchozích uživatelských jmen a hesel a jejich nejčastěji používaných kombinací. Je znepokojující, že v jednom případě ze sedmi byl útok úspěšný,” řekl Peter Stančík, Security Evangelist společnosti Eset.

Ten zároveň upozornil na to, jakého hlavního neduhu se lidé při konfiguraci síťových prvků dopouštějí.

„Zejména nezabezpečené služby, jako je Telnet, by rozhodně neměly být otevřené, a to ani do interních sítí, což bylo bohužel zjištěno ve 20 procentech případů,“ dodal Stančík.

Slabá hesla, nevhodné nastavení

Průzkum dále ukázal, že 15 procent uživatelů používá slabá hesla, nejčastěji v kombinaci s přednastaveným uživatelským jménem „admin“. Přibližně 7 % testovaných zařízení navíc obsahovalo zranitelnost, kterou bezpečnostní experti označili jako středně nebo vysoce vážnou. Skenování portů odhalilo, že síťové služby jsou velmi často přístupné nejen z vnitřních, ale i z externích sítí.

Více než polovina dalších zranitelností vycházela z nevhodně nastavených přístupových práv. Na pozoru by se měli mít lidé podle průzkumu, do kterého bylo zařazeno na 12 000 routerů, také před zneužitím příkazů tzv. metodou command injection.

„Ta cílí na spouštění libovolných příkazů ve vzdáleném operačním systému skrze zranitelnosti v aplikacích, které nemají dostatečně ošetřeno ověření vstupů. Bezmála 10 % softwarových zranitelností se týkalo takzvaného cross-site scriptingu (XSS), který umožňuje útočníkovi měnit konfiguraci routeru tak, aby mohl spouštět škodlivé skripty na straně klienta,“ uvádí bezpečnostní expert.

Co se stane, když se útočníkům podaří do routeru dostat? Nejčastěji se snaží přesměrovat internetový provoz. Místo serverů, jako jsou například Seznam nebo Google, se poškozeným zobrazí například hláška o nutnosti instalace flash playeru. Místo té se ale do PC stáhne další virus. Útočníci tak rázem mají přístup nejen k routeru, ale i k připojenému počítači.

Počet útoků stoupá

Na brány do světa internetu se zaměřují kyberzločinci stále častěji. Využívají toho, že zabezpečení těchto internetových zařízení uživatelé především v domácnostech velmi podceňují, někdy to ale platí i o firmách. Březnová studie Cisco Annual Security Report ukázala, že devět z deseti internetových zařízení má slabá místa.

Hlavní problém je podle bezpečnostních expertů v tom, že routery není možné chránit antivirovými programy, jako je tomu u počítačů. I tak ale nejsou uživatelé úplně bezbranní. Řešením je stahování vždy nejnovějších aktualizací a bezpečnostních záplat, stejně jako vhodná konfigurace každého síťového prvku.

Do konfigurace routerů by se nicméně neměli pouštět méně zkušení uživatelé. Mohou totiž nevhodným nastavením způsobit více škody než užitku. Paradoxně tak mohou klidně otevřít zadní vrátka pro útočníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám