Hlavní obsah

Kyberzločinci mají na mušce IoT zařízení

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní experti pravidelně upozorňují na to, že je potřeba věnovat velkou pozornost nejen zabezpečení počítačů a mobilů, ale také zařízením pro internet věcí (IoT). Právě na ta se totiž zaměřuje botnet Mirai s označením Echobot, jak varovali experti kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Právě na nejrůznější IoT zařízení nicméně stále častěji útočí zmiňovaný Echobot. Ten byl objeven letos v květnu, v srpnu byl nicméně nejaktivnější. Za zmiňované čtyři měsíce zneužil více než pět desítek různých zranitelností.

„Echobot byl poprvé detekován v polovině května a jedná se o novou variantu nechvalně známého IoT botnetu Mirai. Vidíme jeho prudký vzestup, protože zneužívá více než 50 různých zranitelností. Echobot měl dopad na 34 % společností po celém světě, což ukazuje, jak je důležité, aby organizace měly nejnovější záplaty a aktualizace pro sítě, software i IoT zařízení,“ doplnil Peter Kovalčík, šéf našeho regionu ve společnosti Check Point.

Emotet opět na scéně

Podle něj byla v uplynulých týdnech opět aktivní útočná infrastruktura botnetu Emotet, která byla před dvěma měsíci odstavena. „Emotet byl největší botnet fungující v první polovině roku 2019,“ připomněl Kovalčík.

„I když ještě nebyly detekovány žádné masivní kampaně, je pravděpodobné, že bude Emotet brzy použit ke spuštění spamových kampaní,“ předpověděl bezpečnostní expert.

Reklama

Související témata:

Související články

DDoS útoků na konci roku dramaticky přibylo

Kybernetických útoků typu DDoS (Distributed Denial of Service) na konci loňského roku výrazně přibylo. Metody útočníků jsou přitom stále sofistikovanější...

Výběr článků

Načítám