Hlavní obsah

„Jste v ohrožení.“ Na iPhony útočí spyware, varoval Apple

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple varovala své uživatele, že jejich iPhony se mohly stát cílem útoku zákeřného spywaru. Nejde přitom o lokální záležitost, varovné e-maily byly podle agentury Reuters rozeslány uživatelům v 92 zemích. Spyware patří mezi nejzákeřnější škodlivé kódy současnosti.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Rozbitý iPhone (ilustrační foto)

Článek

„Apple zjistil, že jste terčem spywarového útoku, který se snaží vzdáleně kompromitovat iPhone spojený s vaším Apple ID,“ varoval podle agentury Reuters americký technologický gigant dotčené zákazníky prostřednictvím e-mailu ve středu.

Podle podniku šlo o cílené útoky na konkrétní uživatele. „Tento útok se pravděpodobně zaměřuje konkrétně na vás kvůli tomu, kdo jste nebo co děláte. Ačkoli není nikdy možné dosáhnout absolutní jistoty při detekci takových útoků, Apple tomuto varování velmi důvěřuje – berte ho prosím vážně,“ dodali zástupci Applu.

Českem se masivně šíří nebezpečný spyware. Cílí na mobily

Bezpečnost

Útoky také v Česku?

Zda se útoky dotkly také uživatelů v České republice, není zatím známo. Apple totiž konkrétní země, kde k útokům mělo dojít, podle serveru TechCrunch neupřesnil. Agentura Reuters zmiňuje pouze to, že jednou s postižených zemí má být Indie.

Jako spyware se označují špionážní viry, které se snaží na napadeném zařízení zůstat co nejdéle v anonymitě. Útočníci tak mohou na dálku sledovat aktivity uživatele, odposlouchávat internetovou komunikaci, případně krást data uložená v napadených zařízeních.

Pokročilejší hrozby ale toho umějí ještě více, například propašovat do zotročených zařízení další škodlivé kódy. Rozpoznat takového záškodníka na svém přístroji není přitom vůbec jednoduché, v některých případech ho neodhalí ani bezpečnostní software.

Detaily chybí

Apple žádné další detaily neprozradil. „Nejsme schopni poskytnout více informací o tom, co způsobilo, že jsme vám zaslali toto oznámení, protože to může pomoci spywarovým útočníkům přizpůsobit své chování tak, aby se v budoucnu vyhnuli detekci,“ řekli zástupci Applu postiženým zákazníkům.

Americký technologický gigant útoky označuje jako žoldácké, což v podstatě znamená, že si útok na konkrétní zařízení zaplatila nějaká organizace či stát. „Spywarové útoky žoldáků, jako jsou ty, které používají Pegasus od NSO Group, jsou výjimečně vzácné a mnohem sofistikovanější než běžná kyberzločinecká aktivita nebo spotřebitelský malware,“ stojí ve varování Applu.

Společnost NSO Group v minulosti uvedla, že její program má sloužit pouze ke sledování zločinců a teroristů. V minulosti se ale opakovaně ukázalo, že je zneužíván autokratickými systémy, ale také demokratickými zeměmi v Evropě. Nasazen byl tento špionážní software například ke špehování politiků v sousedním Polsku.

Použití špionážních programů musí mít jasná pravidla, burcují europoslanci

Software

Reklama

Výběr článků

Načítám