Hlavní obsah

Jaké jsou nástrahy internetu věcí

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojem internet věcí se z ničeho nic objevil před pár lety jako možný trend vývoje technologií. Jak se ukazuje, s konceptem IOT (internet of things) budeme v blízké době mít co do činění čím dál častěji. Komunikace mezi nejrůznějšími přístroji, které člověk každý den používá, může být dozajista užitečná. Otázkou ale zůstává, jestli je to bezpečné.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Představte si svět, v němž se začne vařit voda na kávu v momentě, kdy vám ráno zazvoní budík, a kde se bude klimatizace z ekologických důvodů sama vypínat, když opustíte místnost. Už nikdy se vám nevybijí baterky v dálkovém ovladači na televizi a nikdy nezapomenete koupit toaletní papír. Domácnost bude sama šetřit elektřinou, a když bude něčeho nedostatek, sama vás na to upozorní.

Fungování tohoto domácího komfortu má zajistit tzv. internet věcí. Jedná se o pojem starý zhruba deset let, který dříve reprezentoval optimistický pohled do blízké budoucnosti, kdy bude běžný život snazší a pohodlnější. Ne díky tomu, že přístrojům nařídíte časovač a ony vás budou obtěžovat různými upozorněními. Místo toho si mezi sebou budou předávat informace, abyste jim je nemuseli zadávat sami.

Systém propojení různých zařízení v rámci internetu věcí slibuje inteligentní prostředí, které vám nabídne příjemnou úsporu času, energie a surovin. Příkladů propojení nezávislých sítí zařízení mezi komunikačními přístroji, vybavením v domácnosti, dopravními prostředky nebo zdravotními pomůckami najdeme už dnes celou řadu. Dnešní úroveň technologií přináší nové možnosti, díky čemuž se vize futurologů stávají čím dál reálnější.

Slibná budoucnost v sobě ovšem zároveň skrývá nové výzvy pro kybernetickou bezpečnost. Internet věcí zvyšuje o řád počet zařízení, která je potřeba chránit před počítačovými hrozbami. Každé zařízení, které je schopno přijímat a vykonávat lidské pokyny na dálku, je zároveň možným cílem kyberzločinců. To samozřejmě neznamená, že by se proti nevyhnutelnému pokroku mělo bojovat. Na bezpečnost by se ale mělo myslet už od začátku.

Moderní společnost je spojena s rostoucím tlakem na regulaci, dodržování a odpovědnost v souvislosti se zabezpečením dat a služeb. Ve všech těchto otázkách potřebujeme nový přístup, který by dokázal zvýšit jejich odolnost. Je důležité začít přemýšlet o těchto otázkách teď. Zkušenost nás totiž naučila, že vývoj informačních technologií často postupuje mnohem rychleji než schopnost velkých organizací, jako jsou vlády a korporace, se mu přizpůsobit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám