Hlavní obsah

Jak žijí bývalí hackeři

Novinky, Pavel Hrdina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co dělají počítačoví hackeři poté, co skončí s dobrodružnou kariérou na hraně zákona? Někteří se dostanou za mříže, jiní se poučí a nasměrují své schopnosti správným směrem. Zakládají firmy, přednášejí, vydělávají miliony a píší bestsellery. O jejich cenné zkušenosti je totiž velký zájem, především pak na straně těch, kteří se ještě nedávno mohli stát jejich obětí.

Foto: sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Kevin Mitnick – z psance celebritou

Kevin Mitnick je pravděpodobně nejznámějším hackerem historie. V dobách své největší slávy, kdy byl jednou z nejhledanějších osob v USA, se naboural do firem jako Motorola, Nokia, Sun Microsystems nebo Fujitsu Siemens a ukradl jim cenná data a software, za což si odseděl pět let ve vězení. Dnes je z Mitnicka celebrita světového formátu. Z jeho knih, kde popisuje své triky, jsou bestsellery a úspěch má i se svými přednáškami.

George Hotz – Hacking místo pohovoru

Mladíkovi, který na internetu vystupuje pod přezdívkami geohot, million75 nebo mil, je sice teprve 23 let, ale kvůli svým kouskům dostal příležitost, na kterou jiní čekají celou kariéru. K jeho nejznámějším akcím patří prolomení ochrany (tzv. jailbreaking) iPhonu a Playstation 3, kvůli němuž ho společnost Sony později zažalovala. To mu nakonec zajistilo velkou publicitu, a dokonce i angažmá ve společnosti Facebook na blíže nespecifikované pracovní pozici. Pohádka ale možná neskončí happyendem. Podle nejnovějších zpráv Hotz pro tuto společnost už nepracuje a před rokem čelil dalšímu problému se zákonem, tentokrát kvůli marihuaně.

Robert Tappan Morris – univerzitní profesor s temnou minulostí

Dnes vyučuje počítačové vědy na prestižním massachusettském technologickém institutu (MIT), v minulosti se ale stal historicky prvním člověkem zatčeným na základě amerického protihackerského zákona. V roce 1988, v dřevních dobách internetu, vypustil 21letý student Robert Tappan Morris do sítě počítačový virus, který zapříčinil kolaps tisíců počítačů. Musel zaplatit 10 tisíc dolarů a odpracovat si 400 hodin veřejně prospěšných prací. Přestože už trestnou činnost nepáchá, počítačům zůstal věrný. Nyní 47letý profesor obdržel v roce 2010 Cenu Marka Weisera udělovanou osobnostem, které prokazují mimořádnou kreativitu a inovaci ve výzkumu operačních systémů.

Kevin Poulsen – z drzého hackera investigativním novinářem

„Chvilka napětí, a nový vůz Porsche vyhrává posluchač Kevin Poulsen z Pasadeny,“ ozvalo se v roce 1990 z úst moderátora losangeleského rádia KIIS-FM. Hlasatel ani nikdo jiný kromě výherce netušili, že jeden z nejslavnějších hackerů historie šel tak trochu štěstíčku naproti. Přes svůj počítač ovládl všech 25 linek vedoucích do rozhlasové stanice a pak stačilo jen zvednout telefon. Paulsen, který byl za spáchanou trestnou činnost pravomocně odsouzen, nyní působí v magazínu Wired, kde jako investigativní novinář přispěl mimo jiné k odhalení účtů sexuálních delikventů na Myspace a za svou práci obdržel několik významných novinářských cen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám