Hlavní obsah

Internetový průkopník McAfee se chce vrátit do USA

Průkopník antivirového softwaru John McAfee, který byl zatčen v Guatemale, by se chtěl vrátit domů do Spojených států. McAfee to řekl v telefonickém rozhovoru agentuře Reuters.

Foto: ČTK/AP

John McAfee

Článek

"Mým cílem je vrátit se do Ameriky co nejrychleji," řekl sedmašedesátiletý McAfee, který je zadržován v imigračním centru.

Guatemalská policie ho zadržela ve středu proto, že nelegálně vstoupil se svou přítelkyní Samanthou do země. Guatemalské úřady pak zamítly jeho žádost o azyl a zamýšlejí jej vydat do sousedního Belize, odkud uprchl, protože ho policie chtěla vyslechnout v souvislosti s vraždou souseda.

McAfee se před příchodem do Guatemaly v Belize tři týdny skrýval. Tamější policie ho chce vyslechnout coby "zainteresovanou osobu" v případu vraždy Američana Gregoryho Faulla.

Foto: Reuters

Gregory Faull

Podrobnosti případu zůstávají zatím nejasné. McAfee je jako hlavní podezřelý veden především proto, že měl s Faullem dlouhodobé neshody. Ty vyvrcholily minulou středu, kdy měl průkopník počítačových antivirů Faullovi vyhrožovat s pistolí v ruce, a dokonce i jednou vystřelit. Jeho chování mělo být podle obyvatelů San Pedra velmi nevyrovnané a často se měl stýkat také s kriminálníky. [celá zpráva]

„U domu jsme nenašli žádné známky násilného vniknutí. 39letý muž byl zastřelen pistolí ráže 9 mm, když vycházel schody do svého bytu. Motiv vraždy je stále předmětem vyšetřování, ale již jsme zajistili několik důležitých stop,“ uvedli policisté ve zprávě.

McAfeeho právník se snažil přesvědčit úřady, že jeho klienta nemohou vydat do Belize, neboť měl po zatčení vážné zdravotní problémy. "Přál bych si sbalit tašku a jet do Miami," řekl McAfee. "Myslím, že jsem úplně nepochopil politickou situaci. Dělám potíže guatemalské vládě a ohrožuji jejich vztahy s Belize," dodal.

Antivirový průkopník se bojí o život

McAfee zdůvodnil žádost o guatemalský azyl obavami, že ho belizské úřady zabijí, pokud se vrátí k výslechu. Belizský premiér Dean Barrow to popřel a prohlásil, že sedmašedesátiletý McAfee je "paranoidní a praštěný". Policie v Belize uvedla, že McAfee není jejím hlavním podezřelým v souvislosti s vraždou.

Do Belize se McAfee přestěhoval v roce 2008 z USA kvůli nižším daním. Vlastní tam několik domů, bezpečnostní agenturu a ekologickou firmu. Jeho sousedi v Belize tvrdili, že excentrický McAfee, v posledních měsících působil nevyrovnaným dojmem.

McAfee patřil k prvním, kdo vydělali na internetu ohromné jmění. Společnost nesoucí jeho jméno založil v roce 1989. V roce 1995 z ní odešel, protože se ukázalo, že přeháněl význam viru Michelangelo, aby se zvýšil prodej antivirových programů. S nynějším producentem antivirových programů, který byl prodán firmě Intel, nemá již nic společného.

Reklama

Výběr článků

Načítám