Hlavní obsah

Hackeři vyřadili počítačovou síť nemocnice v Janově na Rokycansku, chtějí výkupné

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rokycany

Už skoro týden nefunguje počítačová síť v nemocnici v Janově na Rokycansku, která se specializuje na léčbu tuberkulózy a respiračních onemocnění. Vyřadili ji z provozu hackeři, kteří za její opětovné zprovoznění požadují zaplatit výkupné ve virtuální měně.

Foto: Mapy.cz

Léčebna v Janově na Rokycansku

Článek

Nemocnice podle zjištění Práva ztratila přístup například do účetnictví nebo do složek pacientů. Jak Právo zjistilo, vedení špitálu zatím na vyděračské praktiky nepřistoupilo a snaží s pomocí kybernetických expertů blokádu prolomit. Případ už vyšetřuje policie.

„Přijali jsme oznámení, že se neznámý pachatel naboural do počítačového systému zdravotnického zařízení, který zašifroval a učinil ho nefunkčním. Poté vyzval provozovatele této sítě, aby uhradil částku ve virtuální měně bitcoin,“ uvedla mluvčí rokycanské policie Hana Kroftová s tím, že tímto jednáním došlo k ochromení provozu nemocnice.

„Snažíme se situaci nějak řešit ze záloh. Více se k tomu vyjadřovat nemůžu,“ řekl na dotaz Práva správce IT sítě janovské nemocnice Ondřej Weis.

Podle Kroftové kriminalisté případ šetří jako přečin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

Jak útočí vyděračské viry
Na napadeném stroji dokážou vyděračské viry udělat pěkný nepořádek. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů.Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nedostanou. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Jak se bránit proti vyděračským virům?

:: Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů.

:: Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.

:: Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.

:: Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.

:: Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.

:: Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám